StoryEditor

Tesla chystá ďalšiu revolúciu

26.02.2014, 23:00

Za posledný štvrťrok roku 2013 oznámila spoločnosť Tesla rekordný predaj vozidiel. Príjmy spoločnosti sa v minulom roku vyšplhali na viac ako 2 miliardy dolárov a predaje dosiahli  viac ako 22 tisíc vozidiel. Elektromobily sa v posledných rokoch tešia veľkému záujmu, čomu nasvedčuje aj rastúca sieť dobíjacích staníc a servisných stredísk, ktoré môžu pomôcť  ďalšiemu rozšíreniu elektromobilov po celých Spojených štátoch. Podobné výsledky očakáva spoločnosť aj na trhoch v Európe a Číne.  

Najväčšou novinkou z dielne Tesly v tomto období má byť výstavba tzv. gigatovárne na batérie. Tesla v súčasnosti vyrába komponenty batérií  do elektromobilov vo viacerých továrňach a práve nová „gigatováreň“ by tak umožnila výrobu všetkých komponentov pod jednou strechou, čo by zároveň výrazne znížilo náklady a urýchlilo tempo inovácií.

Svojím spôsobom Tesla nemá ani veľmi na výber. Pokiaľ sa chce posunúť zo súčasnej pozície na trhu luxusných áut do nižšej a tým pádom „dostupnejšej“ triedy áut, čo vlastne bolo od začiatku aj jej plánom, bude musieť  nakúpiť ekvivalent súčasnej svetovej produkcie li-ionu (z ktorého sa vyrábajú lithium-iontové batérie do elektromobilov).  Pokiaľ sa jej to podarí, vozidlo s batériou z gigatovárne by mohlo stáť 35 tisíc dolárov, namiesto súčasných 72 tisíc dolárov, za ktorých sa predáva najlacnejšia verzia Modelu S.  

Súčasné batérie sú pre spoločnosť jednak nákladné, no ich hlavným problémom je prehrievanie.  Spoločnosť tak nedávno musela zvolať vyše 30 tisíc elektromobilov na výmenu adaptérov a aktualizáciu dobíjacieho softvéru.  Továreň, ktorá by mala batérie vyrábať by zároveň mohla aj pružnejšie reagovať na dopyt po nových elektoromobiloch, nakoľko momentálne sa nevyrába dostatok vozidiel ani pre súčasné uspokojenie zákazníckych objednávok a to najmä kvôli obmedzeným dodávkam batérií.

CEO spoločnosti , Elon Musk, tiež avizoval, že továreň bude využívať do veľkej miery solárnu energiu, ktorú môže získať v spolupráci s jeho ďalšou spoločnosťou SolarCity, ktorú prevádzkuje Muskov bratranec Lyndon Rive. Ďalším partnerom sa črtá byť aj japonská  spoločnosť Panasonic, ktorá by mohla priniesť investície do továrne v hodnote približne jednej miliardy dolárov. Celkové náklady na výstavbu továrne sa budú zrejme pohybovať v rozmedzí 2 až 5 miliárd dolárov a mala by byť schopná generovať 30 gigawattov produkčnej kapacity ročne.

Ak sa teda Tesle podarí nájsť dostatok zdrojov a spoľahlivých partnerov, môžeme sa tešiť na ďalšiu revolúciu elektromobilov za dostupnejšie ceny. Z nárastu trhového podielu a nižších výrobných nákladov budú mať určite radosť aj akcionári spoločnosti.

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2006-02-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zmeny v daňovej legislatíve (od 1. januára)
01 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 04 - Modified: 2024-04-23 15:39:06 - Feat.: - Title: Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest 05 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:29