StoryEditor

Inflácia a taper hýbali trhmi

03.02.2014, 10:39

Začiatok minulého týždňa bol sprevádzaný akciovými výpredajmi spôsobenými depreciáciou mien rozvojových krajín. Výrazné oslabovanie mien týchto krajín viedlo obchodníkov k opatrnosti. V pondelok sa ani tradičné safe haven netešili ich priazni: zlato kleslo z otváracej ceny 1270 USD/unca na 1255 USD/unca, JPY na páre s dolárom taktiež strácal rovnako ako švajčiarsky frank. Túto opatrnosť možno pripísať aj skutočnosti, že na stredu bolo naplánované zasadnutie FOMC, pred ktorým majú trhy rešpekt. V utorok sa trhy po výpredajoch zastavili a býci ich vytlačili do miernych ziskov. Za pozitívnymi výsledkami z americkej ekonomiky stála spotrebiteľská dôvera, ktorá presiahla trhové očakávania.

Ešte lepšiemu zakončeniu bránili výsledky objednávok dlhodobej spotreby. Tie za december výrazne klesli a prišlo aj k revidovaniu ich stavu z novembra. Keďže tento fundament sa považuje za predzvesť určitých ekonomických problémov pre danú ekonomiku, tak intradenný obchodník na zlate si prišiel na svoje. V priebehu pár minút si polepšilo o viac ako 8 USD/unca. Počas utorka bolo však zlato skôr predávané, pretože očakávané znižovanie nákupného programu zlatu nesvedčí. V stredu sa centrálna banka Turecka, po nočnom rokovaní, rozhodla konať proti masívnemu znehodnocovaniu tamojšej meny zvýšením úrokových sadzieb.

Tento krok určite ocenili najmä tureckí importéri, ktorí dlhodobo musia bojovať s kurzovými stratami. Len od začiatku decembra líra voči doláru stratila viac ako 12 %. Čo je obrovské číslo ak si zoberieme, že ak tureckí importéri pracujú napr. s maržou okolo 20 %, tak len kurzová strata im ju skrátila o viac ako polovicu. Teda krok od centrálnej banky pochopiteľný, ale dlhodobým účinkom sa minul. Líra si krátkodobo polepšila voči doláru, ale počas toho istého dňa svoje zisky vrátila trhu späť. Na konci obchodného dňa sme sa dočkali z USA ďalšieho uťahovania nákupného programu, čo trhy neprekvapilo. Veľkých pohybov sme sa nedočkali, keďže do trhov sa tapering premietal postupne ešte pred jeho samotným zverejnením. Bernanke ním nikoho neprekvapil ani na akciovom ani na forexovom trhu.

USD, samozrejme, posilňoval na všetkých hlavných crossoch, no väčšiu časť ziskov si pripísal pred zverejnením správy FOMC. Veľkých noviniek sme sa v správe nedočkali. Pohyb úrokových sadzieb bude najskôr pri 6.5 % úrovni nezamestnanosti avšak nejde o jedinú podmienku. Inflácia hrá taktiež dôležitú úlohu a jej súčasná úroveň výrazne pod cielenými 2 % nehovorí v prospech rastu sadzieb. Štvrtkové výsledky HDP mali na trhy silnejšiu váhu ako nevydarené dáta z trhu práce. Hlavné indexy rástli a zmazali tak časť strát predošlého dňa.

Piatkové dáta z japonskej ekonomiky mali prevažne negatívny dopad na trhy tlačiac hlavný benchmark Nikkei 225 pod úroveň 15 000 bodov na dvojmesačné minimá. Sťažovať si však nemôže japonský jen, ktorý opäť víťazil nad dolárom.

Krátkodobo sa pozrel aj pod úroveň 102 USDJPY. Pomohla mu k tomu priaznivá úroveň inflácie. S tou si Japonsko od marca minulého roka celkom dobre vie poradiť. Inak je tomu na starom kontinente. Výsledky Eurostatu v piatok prehĺbili problém, s ktorým sa eurozóna zapodieva už dlhší čas a tým je nízka cenová úroveň. Uvidíme ako sa s tým popasuje ECB, ktorá zasadá vo štvrtok a hlavne aký nastroj si na to vyberie.

Z korporátnych akcií sme vybrali francúzska módna značka LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA zaznamenala za uplynulí týždeň rast akcií o viac ako 6 %. Príčinou boli zvýšené predaje za 4Q minulého roka o viac ako 7 %, čo prevýšilo celých 9 predchádzajúcich mesiacov. Značka už postupne strácala svoj lesk avšak posledný kvartál ju opäť vrátil späť do hry. Druhou spoločnosťou je nemecký Infeon, ktorý sa zapodieva výrobou polovodičov a elektrických zariadení do automobilového priemyslu. V minulom týždni spoločnosť zverejňovala výsledky tržieb, kde len z automobilového priemyslu zvýšila na ročnej báze o 30 %. Celkovo zo všetkých sektorov to bolo 16 %. Spoločnosť sa investorom zapáčila aj vďaka predpokladanému rastu prevádzkových marží v 2Q 2014, čo pomohlo k rastu cien jej akcií.

V tomto týždni nás čakajú manufaktúrne PMI z najväčších ekonomík eurozóny a manufaktúrne ISM z USA. V utorok to bude úroveň nezamestnanosti v Španielsku a v Eurozóne ako celku; v stredu sa v eurozóne zverejnia ďalšie PMI, ale tentokrát zo sektora služieb a z USA to bude ISM z nevýrobnej sféry. Vo štvrtok zverejní BoE rozhodnutie o úrokovej sadzbe a rovnako tak aj ECB; v USA to bude ešte zverejnenie úrovne obchodnej bilancie. Piatok nás čaká výsledok britskej priemyselnej produkcie a úroveň nezamestnanosti v USA zavŕši fundamenty tohto týždňa.

01 - Modified: 2006-01-03 13:36:52 - Feat.: 0 - Title: Evropský florbal míří do Ostravy na Pohár mistrů
01 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 02 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 03 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 04 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 05 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:19