StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

21.01.2003, 23:00
Libération
Brusel sa ešte nespamätal z návalu žiadostí o prácu. Vedúci Európskeho úradu na prijímanie pracovníkov (EPSO) Guy van Biesen pre dnešné číslo francúzskeho denníka Libération povedal, že Brusel potrebuje prijať 500 pracovníkov, ktorí poznajú 10 budúcich členských krajín Európskej únie a najmä ich jazyk. Keďže ide o dočasné miesta, EPSO nerobil veľkú informačnú kampaň, oznámil to len na svojej internetovej stránke a v misiách kandidátskych krajín v Bruseli. K 10. januáru, hraničnému termínu na podanie žiadostí, ich prišlo na EPSO 25 000. Stáva sa Brusel eldorádom pre elity z kandidátskych krajín? Vzhľadom na vysoké platy v európskych inštitúciách je to veľmi pravdepodobné. Hoci prvé konkurzy na príjem nových európskych úradníkov sa uskutočnia až v marci, v Bruseli, ale aj v metropolách kandidátskych krajín, začínajú vznikať obavy z úniku mozgov. Oslabilo by to budúce členské krajiny únie, ktoré potrebujú všetky životaschopné sily pre vlastný rozvoj. Pohľad na počty podaných žiadostí o prácu v európskych inštitúciách dáva dobré indikácie, ktorým krajinám najviac hrozí únik mozgov: 10 000 žiadostí si podali Poliaci, 6 000 Slováci, 1 900 Česi, 1 400 Maďari, 650 Slovinci, 600 Estónci, 500 Litovčania a tak ďalej. (Eldorádo pre elity z kandidátskych krajín?, 21. 1.)
Der Standard
Zákon a ústava údajne nedávali prezidentovi Srbska nijakú moc nad armádou a políciou v časoch, keď sa v Kosove diali zločiny, z ktorých ho teraz obviňujú. Z objektívneho aj zo subjektívneho hľadiska je teda nevinný, tvrdí niekdajší srbský prezident Milan Milutinovič, ktorý sa v pondelok dobrovoľne vydal medzinárodnému súdu v Haagu. Či mu takáto línia obhajoby pomôže aj v súdnom procese, bude závisieť od toho, ako predstaví svoj vzťah k najprominentnejšiemu obžalovanému, svojmu niekdajšiemu mentorovi Slobodanovi Miloševičovi. Jeho nástupcom sa Milutinovič stal v roku 1997 a v roku 1999 viedol belehradskú delegáciu na nevydarených mierových rozhovoroch v Rambouillet. Proces proti Miloševičovi sa už dlhší čas ocitá v slepej uličke. Kvôli zdravotným problémom obžalovaného ho museli dokonca niekoľkokrát prerušiť, naposledy kvôli Miloševičovej vysokej horúčke v pondelok. Obžaloba dúfa, že príchodom Milutinoviča môže súdny proces získať novú dynamiku. (Nevinná ľútosť, Josef Kirchengast, 21. 1.)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 06:05