StoryEditor

Prečo je problém zohnať zlato. A čo s tým má Amerika (komentár dňa)

20.09.2015, 00:00
Vyššie úrokové sadzby neprišli. Avšak drahé kovy to výrazne nepocítili.

Za ostatné dva týždne sa na drahých kovoch toho veľa neudialo a nedialo sa nakoniec veľa ani tento týždeň. Trh je stále v podobnej situácii. Zlato pod 1200 USD a striebro bolo dlhšiu dobu pod 15 USD. Dokonca sa zlato pred týždňom prepadlo až mierne pod 1100 USD, avšak následne sa postupne vracalo na vyššie úrovne. Striebro výrazne posilnilo a tento týždeň sa od 14 USD dostalo až nad 15 USD a posilňovalo omnoho výraznejšie ako zlato. Tento týždeň v kľúčový deň vo štvrtok oba kovy posilnili. Zlato šlo nad 1130 USD a striebro sa prehuplo v ten deň nad 15 USD. Piatkové obchodovanie už veľa vzrušenia neprinieslo, aj keď oba drahé kovy posilnili, zlato mierne viac a striebro minimálne.

Cena zlata uzavrela na úrovni 1139,9 USD, čo bolo o 31,2 USD viac ako minulý piatok. Cena striebra bola na úrovni 15,18 USD, čo bolo o 0,57 USD viac ako minulý piatok. Pomer ceny zlata a striebra bol na úrovni 75,09 čo znamená, že tento týždeň bolo na tom relatívne lepšie striebro. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) je na úrovni 116,1 (oproti minulému týždňu stúpol). XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 48,64 (oproti minulému rovnako stúpol).

V tomto týždni sa v princípe nehovorilo o ničom inom len o tom, či FED dvihne svoje základné sadzby. Nedvihol. Dlhodobejšie sa v tomto komentári prikláňam k názoru, že sa tak skôr nestane, ako stane. Ekonomika USA sa totižto ani po 7 rokoch nedokázala z krízy pozviechať, nech čísla z trhu práce ukazujú čo chcú; ich štruktúra nie je veľmi pozitívna pre ekonomiku. A aj ďalšie ukazovatele skôr naznačujú, že USA na tom nie sú výrazne lepšie. Vyzerá to, že sa FED rovnako zľakol aj rozvojových trhov a Číny. Oprávnene. Uvidíme, či sa k zdvihnutiu úrokových mier vôbec odhodlá. Skôr by som si však stavil na to, že príde nejaký ďalší monetárny stimul, ako sprísňovanie monetárnej politiky.

Nech je to ako chce, bol by som aj tak priam príšerne zvedavý na to, čo by sa dialo, keby sadzby vzrástli. Ako veľmi by ceny drahých kovov klesli v tejto situácií? Dá sa len špekulovať. Počiatočný výpredaj sa dal očakávať, avšak kde by bolo dno. To, čo stále totižto ostáva na trhu so zlatom je bakwardácia; až po februárové kontrakty a ani aprílové nemajú k tomu ďaleko. Rovnako sa prejavuje bakwardácia i na striebre. O čom to svedčí? O dopyte po fyzickom kove, ktorý zháňajú investori; tentokrát i na striebre. Chcú fyzický kov predať na spote a kúpiť k tomu lacnejší kontrakt v budúcnosti, pričom by na tomto rozdiele zarobili.

Avšak tí, ktorí kov držia (zlata je totiž dostatok) sa ho z nejakých príčin nechcú zbaviť. Vnímajú asi riziko jeho dodania v budúcnosti. O situácii sa dokonca začali zmieňovať i mainstremové médiá, ktoré si všimli, že na londýnskom trhu si je ťažké požičať zlato. Rovnako blogeri upozorňujú na výrazné zníženie zásob zlata na COMEXe v tzv. kategórii „registered“, ktorá znamená zlato pre okamžité doručenie. Upozorňujú na možný krach správcu tejto burzy. Netreba však zabúdať, že vzrástla oproti tomu kategória „eligible“, ktorá nás v princípe informuje o tom, že sa veľa investorov snaží požičať zlato a vymeniť ho za futures kontrakty. Inými slovami táto situácia s vysokou pravdepodobnosťou s bakwardáciou súvisí. Ale nepripisoval by som jej nejaký hrozný prívlastok v podobe armagedonu.

To, čo by sme si mali všímať je to, že ostáva silný dopyt po zlate; a rovnako i po striebre. Od inštitucionálnych investorov. Je to iný dopyt, ako keď blogeri vyplakávajú nad tým, že mincovne nevedia uspokojiť dopyt po minciach, či iných maloobchodných produktoch. To je problém výrobný, resp. problém kapacity výrobných liniek. Ak by sa vôbec nedalo na trhu zohnať zlato, všimli by sme si to inde. U veľkých fondov, veľkých skladníkov drahých kovov a upozorňovali by na to i samotné mincovne. Dnešný dopyt je od veľkých investorov a kým sa nezmenia ceny bude na trhu napätie. Tentokrát nielen na zlate ale i striebre.

Prehľad cien drahých kovov za ostatné obdobie:

 

01 - Modified: 2007-09-21 06:10:17 - Feat.: 0 - Title: Muži ako užívatelia internetu nemajú prevahu vo všetkých kategóriách
01 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa 04 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 05 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:19