StoryEditor

Akciové indexy majú problém. Dôvodom je ropa

20.01.2016, 23:00

Časy, kedy akciové indexy rozvíjajúcich sa krajín (emerging markets) dokázali za rok vzrásť aj o 50 percent sú už dávno preč. Investori pochopili, že tieto trhy im tak skoro zaujímavé zisky neprinesú a tak presúvajú svoje peniaze inde.

Aktuálna situácia vo svete týmto trhom vôbec nepraje. Hlavným dôvodom rapídneho poklesu cien akcií emerging markets je jednoznačne klesajúca cena hlavných svetových komodít na čele s ropou.

Ak vezmeme do úvahy, že prakticky všetky rozvíjajúce sa krajiny sú producentom nejakej z komodít, tak logicky sa dá očakávať, že pri poklese ich cien na svetových trhoch, začnú mať problémy aj spoločnosti, ktoré tieto komodity ťažia, pestujú, spracúvajú a podobne. Keďže zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by tento pokles mohol byť zastavený, neexistuje ani žiadny dôvod, prečo by sa týmto trhom malo v najbližšom čase dariť.

Ak teraz na chvíľu abstrahujeme od reálnych problémov, ktorým musia tieto ekonomiky čeliť, pozrime sa aj na problémy investorov, ktorí investovali do akcií emerging markets, napríklad prostredníctvom podielových fondov. Ak niekto investoval do týchto akcií pred začiatkom krízy, môže byť ešte stále relatívne spokojný.

V závislosti od konkrétneho fondu, môže byť takýto investor ešte stále v zisku. Avšak tí, ktorí nastúpili na rýchlo rastúcu vlnu emerging markets prednedávnom, musia počítať už teraz veľké straty, ktoré sa pohybujú aj v desiatkach percent. Ak zalovíme v pamäti zistíme, že vrchol rastu emerging markets bol približne v čase, keď sa o týchto trhoch všade písalo, všetci o tom hovorili a každý chcel skúsiť, čo to je investovať a získať vysoký výnos za krátke obdobie.

Jedným z najčastejších aktív, kam investori parkujú peniaze vybraté z emerging markets akcií, je americký dolár. Ten by tak mal dôvod na rast aj bez pričinenia ďalších činiteľov, ako je rast úrokových sadzieb, či celkovo dobrý stav ekonomiky. Podľa údajov Deutsche Bank je v akciových fondoch emerging markets stále uložených 47 biliónov dolárov.

Tieto peniaze postupne pritekali, ako sa akciám rozvíjajúcich sa krajín darilo. Po vrchole a následnom rapídnom poklese sa peniaze investorov presúvajú naspať domov k jenom, eurám a predovšetkým americkému doláru. Fondy, ktoré investujú do akcií emerging markets a sú denominované v mene, ktorá rastie, strácajú na svojej hodnote ešte viac, ako keby boli denominované v domácej mene, ktorá zákonite klesá spolu s poklesom ekonomiky.

Problém, ktorý majú akciové trhy emerging markets bohužiaľ nie je izolovaný. Ak sa pozrieme na vývoj hlavných svetových akciových indexov počas posledného roka, vidíme, že aj tu už ide minimálne o stagnáciu, ktorá môže takisto prerásť do poklesu. Rok 2016 tak pravdepodobne akciám patriť nebude.


 

01 - Modified: 2008-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SNS chce nové pravidlá pre voľby
01 - Modified: 2024-04-19 08:28:20 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 04 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel 05 - Modified: 2024-04-17 15:57:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesajú po správe o raste zásob v USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:29