StoryEditor

Centrálni bankári ako najväčší nepriatelia trhov (komentár dňa)

18.06.2015, 00:05
Niektoré udalosti, ktoré prebiehajú v posledných dňoch tlačou, pôsobia ako déja-vu.

Grécko (ne)bojuje o záchranný program. Bush a Clinton kandidujú na prezidenta USA ... Ako by sme už o týchto udalostiach počuli, akoby snáď nikdy nebrali konca alebo naozajstné zmeny. Svet centrálneho bankovníctva si však zmien užíva dostatok.

Potom, čo banky investorov od finančnej krízy chlácholili nízkymi úrokovými sadzbami, nákupmi dlhopisov a ďalšími intervenciami s cieľom podpory slabých ekonomík, vystupujú tvorcovia menových politík pomaly rôznymi spôsobmi z trhov von. Investori tak pozorujú obnovené záchvaty volatility, ktoré toľko poznačili dianie na trhoch v posledných týždňoch.


Snímka: flickr/Barry Solow (preklad: Zatknúť bankárov)

Tento rok 2015 bude v znamení hlavných centrálnych bánk, ktoré dosiahnu inflexný bod, čo sa týka vôle ku skresľovaniu a manipuláciu trhov. Motorom nedávnej volatility by mohlo byť z makroekonomického hľadiska práve postupné ukončenie podpory trhov zo strany centrálnych bánk. Za zmenou ich postoja stojí podozrenie z rizika skreslenia trhov a ich prehnanej závislosti na určovanie kurzu tvorcov politík. A to je presne to, na čo si trhy potrebujú odvyknúť a to aj za cenu kolísavejšieho obchodovania.

Švajčiarsko, Japonsko, EÚ aj Fed a finančná stabilita

Tento rok začal januárovým otrasom na trhoch, o ktoré sa postarala Švajčiarska národná banka, ktorá sa ako prvá centrálna banka odhodlala k zásadnej zmene politiky. Radikálne ukončenie intervencií, ktoré po tri roky držali švajčiarsky frank na úrovni 1,2 za euro, bolo tiež odstrašujúcim príkladom pre iné intervenujúce centrálne banky vrátane ČNB. Švajčiarska mena sa teraz obchoduje okolo 1,05 frankov za euro.

Veľký rozruch vyvolalo vyhlásenie prezidenta Európskej centrálnej banky Maria Draghiho, že by si trhy proste mali na vyššiu volatilitu zvykať. Draghi zároveň varoval, že nízke úrokové sadzby môžu zvýšiť riziko finančnej stability. To všetko v reakcii na výpredaj dlhopisov potom, čo poslal najprv výnosy dlhopisov nadol a často aj do negatívneho pásma programom kvantitativného uvoľňovania v hodnote 1,1 bilióna eur.

V pondelok priemerný výnos dlhopisov v euro regióne vystúpal podľa indexov Bank of America Merrill Lynch na 1,08 percenta, to je viac než dvojnásobok rekordne nízkej hodnoty 0,425 percenta iba pred tromi mesiacmi.

Kuroda pomohol japonskému jenu

Guvernér Japonskej centrálnej banky Haruhiko Kuroda minulý týždeň komentoval oslabenie jenu na najnižšiu úroveň za posledných 13 rokov, ktorému pomohol ekonomický stimul práve centrálnej banky týmito slovami "nie je pravdepodobné, že by japonská mena naďalej oslabovala v reálne efektívnych otáčkach". Včera uviedol, že nemal rozhodne v úmysle týmto komentárom ovplyvňovať menový kurz, avšak oproti minulému týždňu si japonský jen polepšil.

Opäť tie úrokové sadzby

Konečne dnes je na ťahu americká centrálna banka. Trhy s napätím očakávajú koniec zasadnutia Fedu vo Washingtone nasledovaný tlačovou konferenciu s jeho šéfkou Janet Yellen. Tá sa snaží preraziť americkej centrálnej banke cestu k prvému zvyšovaniu úrokových sadzieb od roku 2006 a to potenciálne už tento september.

Šéfka Fedu vyslala investorom poplachový signál, keď prestala s uisťovaním, že sadzby zostanú nízko a dodala, že ako akcie, tak dlhopisy sú veľmi štedro ocenené. Rovnako ako prezident ECB Draghi varovala, tak aj Yellen upozornila na tému finančnej stability. Nezvyšovanie sadzieb koniec koncov tiež nesie svoje riziká.

Nie všetci sa však obávajú, že centrálne banky sa k trhom obrátia chrbtom. A to aj napriek tomu, že varovali pred až 70 percentným rizikom bubliny na akciových trhoch. Analytici Credit Suisse sa domnievajú, že politiky centrálnych bánk však zostávajú aj naďalej abnormálne uvoľnené. Centrálne banky v Japonsku a EÚ neustále nakupujú dlhopisy.

Stávka na pomoc a záchranu

Banky v Južnej Kórey a na Novom Zélande osekali sadzby aj napriek obavám z rastu cien aktív. Fed dáva jasné signály, že ak k zvýšeniu nákladov na úvery dôjde, stane sa tak postupne. Aj tak by mali brať investori do úvahy varovania guvernéra Britskej centrálnej banky Marka Carneyho z minulého týždňa a to obzvlášť pokiaľ vsádza na to, že sa im centrálne banky vždy ponáhľajú pomôcť a zachrániť ich.

Aj Carney upozorňuje na vysoké riziko finančnej stability. "Možné nepredvídateľné zmeny trhovej likvidity sú jasným rizikom pre finančnú stabilitu a to najmä, ak niektorí účastníci trhov berú likviditu ako samozrejmosť a hromadne sa hrnú do obchodov v očakávaní rokovaní zo strany centrálnych bánk."

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-06-27 13:32:45 - Feat.: 0 - Title: Celkové príjmy zdravotných poisťovní boli vlani 85,8 mld. Sk
01 - Modified: 2024-04-22 12:22:53 - Feat.: - Title: Minuloročný deficit verejných financií sa podľa analytikov NBS zhoršil najviac v Európskej únii 02 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 03 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 04 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 05 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:31