StoryEditor

Pozrite sa, kam netreba dávať peniaze

09.07.2013, 00:03
Americké dlhopisy sa obchodujú na najnižších úrovniach od augusta 2011.

Posledné dva mesiace bolo najpopulárnejším slovom na finančnom trhu „tapering“, teda sťahovanie stimulov americkou centrálnou bankou, no minulý týždeň ho nahradil výraz „forward guidance“, teda usmerňovanie očakávaní vývoja úrokových sadzieb. Nejde o novú politiku, nakoľko cielenie očakávaní použila už pred šestnástimi rokmi novozélandská centrálna banka pri inflačnom cielení.

Vo vzťahu k úrokovým sadzbám túto politiku po prvýkrát použila japonská centrálna banka v roku 1999, kedy povedala, že sadzby ostanú nízke, kým nezmiznú obavy z deflácie. Následne v roku 2003 aj guvernér Fedu Alan Greenspan začal podobne cieliť trhové očakávania vývoja úrokovej sadzby. Pretože po jej poklese blízko k nule je už len málo nástrojov na to, ako udržať úrokové sadzby nízke.

Po začiatku aktuálnej finančnej krízy prišla ako prvá s časovým cielením úrokových sadzieb kanadská Bank of Canada, ktorá v apríli 2009 povedala, že sadzby ostanú nízke do polovici nasledujúceho roka. Tento postoj rýchlo okopíroval Fed, ktorý najprv prišiel s časovým cielením doby, počas ktorej ostanú sadzby nízke, no následne prešiel na určenie explicitného cieľa inflácie a miery nezamestnanosti.

Fed svojím uvoľneným postojom v menovej politike dokázal stimulovať ekonomickú aktivitu, no hlavne podporil rast cien aktív. Keď v máji naznačil, že sa pomaly blíži obmedzenie programu nákupov dlhopisov (spomínaný tapering), ktoré tiež podporovali nízke úrokové sadzby, reakciou bol prudký rast výnosov dlhopisov na celom svete. Výsledný efekt taperingu bol porovnateľný so zvýšením základnej úrokovej sadzby až o 50 bp.

Európske centrálne banky si tento tlak uvedomovali. Príležitosť na zmenu dostala Bank of England v štvrtok. Na jej čele totiž od začiatku mesiaca stojí nový guvernér a to zhodou okolností bývalý šéf kanadskej BoC Mark Carney. Ten neváhal a podobne ako keď Draghi na svojom prvom zasadnutí znížil úrokovú sadzbu, aj on hneď vytiahol ťažké zbrane. V komentári k menovej politike, ktorý nezvykol bývať zverejnený, ak sa sadzby alebo objem QE nezmení, upozornil na to, že posledný rast úrokových sadzieb môže priťažiť ekonomike. BoE tiež upozornila na to, že trhom očakávaný vývoj úrokových sadzieb nie je v súlade s vývojom domácej ekonomiky. Jednoducho povedané, trh sa pri započítavaní vyšších úrokových sadzieb prepočítal. To, ako dlho bude BoE držať sadzby nízke, alebo na základe akých pravidiel sa výhľad zmení, nám centrálna banka prezradí v augustovom inflačnom reporte.

Európskej centrálnej banke robil rast výnosov tiež vrásky a to hlavne vo vzťahu k problémovej periférii. ECB naznačovala možnosť zníženia základnej úrokovej sadzby ako aj depozitnej sadzby, no vždy to bolo len v rovine zvažovaných myšlienok. ECB totiž nikdy nehovorila ohľadom budúceho vývoja menovej politiky. Draghi ale urobil bezprecedentný krok, kedy vo Frankfurte povedal: „Menová politika ostane uvoľnená tak dlho, ako to bude potrebné. Úrokové sadzby ostanú na aktuálnych úrovniach alebo budú nižšie počas dlhšej doby.“ To, ako definuje dlhšiu dobu ECB, nevieme. Jedno je však jasné. Kríza v eurozóne trvá a ECB si uvedomuje, že musí konať.

Ján Beňák

analytik TRIM Broker

 

 

 

Najlepší inštrument – americký dolár

Ronald Ižip, TRIM Broker

Posledné tri týždne patria americkému doláru. Ten pokračuje v prudkom posilňovaní voči všetkým hlavným menám – od eura až po austrálsky dolár. Dolár získava paradoxne najmä kvôli výpredaju amerických dlhopisov. Nižšie dlhopisy znamenajú vyššie úrokové sadzby na dlhom konci krivky. Nominálne výnosy dokonca presiahli infláciu a reálne výnosy sa stali kladnými. Tie spolu s očakávaniami obmedzenia kvantitatívneho uvoľňovania robia dolár atraktívnejším. Dolárový index tak dosahuje najsilnejšie úrovne od leta 2010. Minimá na úrovni 1,2800 voči euru pri pokračujúcom výpredaji dlhopisov nemusia byť preto konečné.

Najhorší inštrument – americké dlhopisy 

Ronald Ižip, TRIM Broker

Je tomu len pár týždňov, kedy Bernanke naplnil negatívne očakávania investorov a oznámil skoré sťahovanie kvantitatívneho uvoľňovania. Investori vnímajú tento krok ako začiatok uťahovania extrémne uvoľnenej monetárnej politiky. S každým novým kolom QE americké dlhopisy získavali, no s jeho pravdepodobným koncom prichádza čas na výpredaj týchto cenných papierov. Americké dlhopisy tak počas minulého týždňa obnovili svoj klesajúci trend a obchodujú sa na najnižších úrovniach od augusta 2011. Spúšťačom výpredaja počas minulého týždňa boli výborné čísla zamestnanosti, ktorá potvrdzuje dobrý stav US ekonomiky. 

Očakávania rastu

Tomáš Plavec, TRIM Broker

Minulý týždeň bol pre americkú menu veľmi dôležitý. Po zmene slovníka Fedu ešte v júni (očakávané obmedzenie monetárnych stimulov Fedu) sa pridala zmena slovníka aj u ECB a BoE. Tieto menia svoj štýl menovej politiky s cieľom dopredu naznačovať budúce kroky. A teraz konkrétne naznačili, že ich menová politika bude ešte dlho uvoľnená. Kým EUR aj GBP testujú tohtoročné dná voči USD, samotný USD index je najvyššie od leta 2010. Americkej ekonomike (výborné dáta z trhu práce v piatok) a zelenej bankovke sa tak darí a USD neoslabí, kým Fed nezmení slovník. Problémy eurozóny na jeho sile len pridávajú. 

Očakávania poklesu

Tomáš Plavec, TRIM Broker

Americký zemný plyn si užil veľmi silný druhý polrok 2012 a tiež treskúcu zimu do apríla 2013. Silná spotreba dostala zásoby zemného plynu 6% pod dlhoročné priemery na dané obdobie (prelom apríla a mája) a cenu zemného plynu najvyššie od jesene 2011. Posledné týždne však z dôvodu slabej spotreby elektrární a vyššej produkcie vidíme slabšiu spotrebu a zásoby sa opäť ťahajú k dlhoročným priemerom. Po ich presiahnutí by mal nastať ďalší tlak na cenu. Vzhľadom na výhľad dát na najbližšie dní sa však nezdá, že by k obratu malo dosť teraz a skôr sa dá očakávať pokračovanie krátkodobého klesajúceho trendu. 
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 21:42