StoryEditor

Fed sa rozhodol pokračovať v tlačení peňazí

23.09.2013, 11:03
Predposledný septembrový týždeň začal naozaj z ostra.

Obchodovanie sa rozbehlo už počas nedeľňajšej noci, keď jeden z kandi dátov na post šéfa Fedu Larry Summers vyhlásil, že kandidovať nebude a uvoľnil tak vlastne miesto kandidátke Yellenovej. Tá sa vyznačuje tvrdeniami, ktoré sú veľmi podobné tým, ktoré vyhlasuje Ben Bernanke. Jej zvolenie by tak pravdepodobne znamenalo pokračovanie v t lačení peňazí. Presne takto to pochopil aj trh, na ktorom si výrazné zisky pripísali akcie, americký dolár sa naopak prepadával. Utorkové obchodovanie už bolo v znamení očakávania dôležitých výsledkov zo zasadnutia guvernérov Fedu v USA. To sa začalo práve v utorok. Všeobecne sa predpokladalo, že Fed pristúpi k dlho očakávanému zníženiu kvantitatívneho uvoľňovania. Každopádne, akcie a ani dolár sa už výrazne nehýbali. Všetky pokusy o vybočenie z netrendovej oblasti sa skončili neúspechom. Komodity pokračova li v nastúpenom klesajúcom trende, ktorý sa začal od upokojenia situácie v Sýrii.

V stredu prišiel na rad dlho očakávaný okamih. Všeobecne sa čakalo, že Fed pristúpi k taperingu, avšak nestalo sa tak. To, čo sa dialo potom sa dá opísať, ako výbuch na finan čných trhoch. Akcie aj komodity prudko vzrástli. Prepadol sa americký dolár. Zlato si v krátkom čase pripísalo viac ako 4 percentá. Výnos 10 - ročných amerických dlhopisov poklesol na 2.71 percenta. Dolár klesal vo všetkých menových pároch. Čo bolo vlastne p ríčinou týchto udalostí? Americká centrálna banka na čele s Benom Bernankem sa rozhodla ponechať súčasný objem kvantitatívneho uvoľňovania, pričom práve Bernanke urobil vyhlásenie, že na tapering je potrebných viac dôkazov o rastúcej ekonomike. Odložil tým tapering na pravdepodobne niekoľko ďalších mesiacov.

Vo štvrtok doznievala nálada z predošlého večera. Býci si vyberali svoje zisky a priniesli tak na trhy miernu korekciu. Väčšina trhov sa tak ocitla v úzkom netrendovom pásme a čakalo sa na ďalší impulz. Zlato si svoje zisky podržalo, horšie skončila americká ropa WTI. Tá sa vo štvrtok prepadla a atakovala hranice pred vyhlásením. Zaujímavá správa prišla z USA, kde sa banka Wells Fargo rozhodla postupne prepustiť až 1800 zamestnancov naprieč všetkými jej pobočkami. Dôvodom je vraj znížený záujem o hypotekárne úvery zo strany obyvateľstva. Na záver týždňa bolo obchodovanie už pokojnejšie. Trh s i namiesto rozhodnutia Fedu v piatok zobral na mušku blížiace sa dosiahnutie dl hového stropu v USA. Akcie tak mierne klesali a korigovali tak zisky nadobudnuté počas minulých dvoch dní. Americkému doláru sa podarilo na záver týždňa svoje straty mierne znížiť.

Z korporátnych akcií v Európe tento týždeň vyberáme spoločnos ť Deutsche Post , ktorá ohlásila zavedenie poštového doručovania v Nemecku aj vo ve černých hodinách. Akcie si vďaka tejto správe polepšili o viac ako 6 percent. Na opačnom konci spektra je za tento týždeň nemecký výrobca poľnohospodárskych produktov K+S. Ceny akcií poklesli po zverejnení predpoved e o poklese cien dôležitých priemyselných su rovín, ako sú potaš a fosfáty.

Počas tohto týždňa by mohlo byť obchodovanie o niečo pokojnejšie. V mak roekonomickom kalendári je len pár údajov z najvyššou dôležitosťou. V pondelok je na programe prejav prezidenta ECB Maria Draghiho. V utorok a stredu si budú môcť obchodníci oddýchnuť, na programe totiž nie sú žiadne dôležité údaje. Vo štvrtok sa dozvieme údaje o stave hrubého domáceho produktu vo Veľkej Británii a v USA. Na záver týždňa bude mať priestor opäť Mario Draghi a z Nemecka prídu údaje o vývoji spotrebiteľských cien. Z mimoekonomických udalostí bude mať na trhy najväčší vplyv výsledok vo lieb v Nemecku, ktoré boli na programe cez víkend.

Capital Markets

01 - Modified: 2005-06-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Do Thajska bez najlepších hráčok
01 - Modified: 2024-04-19 15:45:48 - Feat.: - Title: Dolár oslabuje, po správe o útoku Izraela na Irán posilňuje švajčiarsky frank 02 - Modified: 2024-04-17 16:27:51 - Feat.: - Title: Americký dolár v reakcii na vyjadrenia predstaviteľov Fedu oslabuje 03 - Modified: 2024-04-16 11:45:04 - Feat.: - Title: Japonský jen je najslabší za 34 rokov 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-05 21:34:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA po správe o nezamestnanosti posilnili, dolárový index vzrástol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 13:47