StoryEditor

Saudská Arábia musí reformovať. Inak ju čaká dovoz ropy

13.02.2014, 17:00

V Saudskej Arábii nie sú miestni zvyknutí pracovať. Prečo aj? Štát ťaží 10 miliónov barelov ropy denne, ročné výnosy z jej exportu šplhajú do stoviek miliárd dolárov a na zbrojné výdavky si kráľovská rodina Saudov môže dovoliť vydať 8% HDP, pomerovo dvakrát toľko, čo Spojené štáty.

Lenže nič na svete netrvá večne, ani ropná extáza. Rýchlo rastúcu populáciu 28 miliónov ľudí, z ktorých polovica je mladšia ako 25 rokov, nebude možné donekonečna podplácať štedrou štátnou podporou a naspäť očakávať lojalitu voči vládnucej dynastii.

Koniec bohatých šejkov

Tá počas arabskej jari dostala poriadny strach a plesla sa po vrecku ešte viac než predtým. Okrem výrazného zvýšenia platov štátnym zamestnancom bol ohlásený stimulačný investičný program v hodnote 130 mld USD. Rijád si navyše môže dovoliť financovať miliardovými čiastkami povstalcov v Sýrii, armádu v Egypte a vlády v Libanone, Jemene a Bahrajne. Posledné menované dokonca v marci 2011 prišli saudskoarabskej jednotke v počte tisícky mužov poskytnúť bratskú pomoc, ktorá sa nakoniec aj vďaka vyhláseniu stanného práva ukázala ako efektívna. Zahraničné intervencie majú v zásade jeden cieľ: aby v nestabilitou postihnutých krajinách nezískali prevahu klerici - revolucionári z Iránu.

Rast výdavkov vyvolal podobný rast závislosti ako v Rusku. Americká banka Merrill Lynch odhaduje, že cena ropy, pri ktorej bude saudskoarabský rozpočet vyrovnaný, vzrástla na 85 USD za barel. V Rusku, kde táto hranica pred desiatimi rokmi nebola vyššia ako 30 USD, teraz je to viac ako 100 USD za barel.

Medzitým sa saudskoarabská nezamestnanosť mladých vyšplhala na 30%. Oficiálna miera nezamestnanosti v ekonomike ako celku podľa vládnych údajov vlani klesla na 11,7%, avšak ekonómovia odhadujú, že 40% obyvateľstva v produktívnom veku nepracuje. Približne 41% všetkých nových pracovných miest od roku 2011 vzniklo vo verejnom sektore, na súkromný sektor okrem ropy pripadlo len 5,5%.

Stop migrantom

Po rokoch spoliehania sa na lacnú pracovnú silu migrantov vláda otočila a snaží sa podporiť zamestnávanie domácej populácie. K tomu boli predstavené radikálne reformy trhu práce, ktoré zavádzajú zostupnú škálu pokút pre spoločnosti, ktoré dávajú prácu cudzincom. Pripravuje sa tiež zvýšenie minimálnej mzdy pre miestnych obyvateľov o tretinu a odmeňovanie spoločností, ktoré zvyšujú platy. Nedávny plošný záťah na nelegálnych migrantov vyústil v exodus asi milióna ľudí, zatiaľ čo ďalšie tri milióny migrantov svoj ​​pobyt v krajine zlegalizovali. Opatrenia začínajú mať želaný efekt. Zamestnanosť miestnych v súkromnom sektore vzrástla z 11% v roku 2011 na vlaňajších 16%.

Firmy, ktorým sa predtým darilo odvracať pokusy o zmenu zavedených poriadkov, sa teraz sťažujú na dodatočné náklady novej legislatívy. Najvážnejšie bol postihnutý stavebný sektor. Nedokončené developerské projekty zívajú prázdnotou a expanzívne plány maloobchodných reťazcov sa dostali do čsového sklzu. Predmetom sťažností je aj pomalý postup reformy vzdelávania. K uplatneniu v súkromnej sfére ľuďom chýba kvalifikácia a práca, ktorú považujú za podradnú, z princípu brať nechcú.

Ropná veľmoc?

Okrem pracovného trhu sa vláda bude musieť vysporiadať so skostnateným systémom dotovania energií a palív. Medzinárodná energetická agentúra (IEA) odhaduje, že ťažba ropy z bridlicových ložísk Spojené štáty do dvoch rokov posunie pred Saudskú Arábiu aj Rusko. Do toho pôsobí lacnota dotovaného saudského benzínu, ktorá nadmerne stimuluje domáci dopyt. Tá už teraz z produkcie ropy ukrajuje 24%. Pri zachovaní súčasného trendu bude musieť kráľovstve do roku 2027 začať ropu dovážať.

Podľa analytikov bude kráľovská dynastia k reformám prinútená, aj keď populistický kráľ Abdulah, ktorý má už cez 90 rokov, sa výdobytkov rentiérského štátu bude chcieť držať čo najdlhšie. Korunný princ Salman, následník trónu, je na tom zdravotne zle, takže krajinu v nasledujúcich rokoch čaká neistý proces odovzdávania moci, možno mladšej generácii vládcov, ktorí by mohli byť citlivejší voči požiadavkám modernej doby. "Čas pomaly dochádza, peniaze na tieto problémy donekonečna hádzať sa nedá," tvrdí nemenovaný západný diplomat.

01 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 02 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 05 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:23