StoryEditor

Môžeme sa radovať z dynamiky úverov? Áno aj nie (komentár)

11.09.2015, 10:53
Šéf ECB Mario Draghi minulý týždeň príliš veľkým optimizmom nehýril.

Nižší inflačný výhľad a kumulácia rizík v Číne ho prinútili preladiť na holubičiu nôtu. Neodpustil si však ani niekoľko povzbudzujúcich komentárov - a to, predovšetkým zrýchľujúce dynamiky úverov. Je skutočne z čoho sa radovať?

Je a nie je. Úvery skutočne v tomto roku zrýchľujú, ale ich tempo je predovšetkým u tých podnikových stále veľmi nízke a prichádza po mnohých rokoch poklesu. Podnikateľské úvery zrýchlili v júli tempo na 0,9 percenta (z 0,2), čo nie je žiadna sláva. Pozitívny obrat to ale je - úvery podnikom klesali v eurozóne od roku 2012 až do začiatku roku 2015. Otázkou je, či pozitívne trendy vydržia a máme sa tešiť na ďalšie zrýchlenie úverovej dynamiky. Ak by sme na chvíľu odhliadli od čínskych rizík, tak pravdepodobne áno.

Nálada v priemysle zostáva vysoko a reálna ekonomika zatiaľ pokračuje v expanzii. Navyše pokračuje kvantitatívne uvoľňovanie ECB a peniaze zostanú v najbližšej dobe extrémne lacné. V neposlednom rade bol rad bánk pred hĺbkovú previerkou ECB v minulom roku nútené posilniť svoje bilancie. A teraz z toho ťaží - majú priestor pre úverovú aktivitu.

Aj vďaka tomu v posledných mesiacoch začali padať sadzby, ktoré banky ponúkajú malým a stredným podnikom. Práve tieto podniky sú častokrát na úveroch bánk viac závislé a sú zásadným motorom novej úverovej dynamiky. A nielen úverové aktivity, ale spätne aj HDP. Ak teda na chvíľu zabudnete na to, že mnoho nemeckých podnikov (BMW, Volkswagen), má v Číne skoro 20 percent svojich celosvetových tržieb, môže vám byť pri pohľade na eurozónu do spevu.

Región - forex
Pri absencii regionálnych udalostí a vyčkávania na zasadnutie Fedu bolo obchodovanie s regionálnymi menami pokojné. Výnimkou bol snáď len forint, ktorý voči euru oslabil asi o 0,4 percenta. Pomerne zaujímavým (nie však nečakaným) oznámením prispel včera k diskusii o kurzovom režime pravdepodobne budúci guvernér ČNB Rusnok. V súlade s aktuálnym stanoviskom ČNB uviedol, že menové podmienky by mali zostať ďalej uvoľnené a že načasovanie exitu z režimu bude závisieť na prichádzajúcich dátach (nedôjde k nemu však skôr ako v druhej polovici roka 2016).

Rusnok ďalej uviedol, že existuje veľa priestoru na realizáciu devízových intervencií a vymedzil sa tak voči prípadu švajčiarskej centrálnej banky. Potvrdzuje sa, že menovopolitická kontinuita v čele ČNB bude pravdepodobne zachovaná aj po výmene guvernéra budúci rok v júli.
Dnešný kalendár je v regióne opäť prázdny. Hlavnou témou zostáva blížiace sa zasadnutie Fedu.

Dlhopisy
Trochu pokojnejšie obchodovanie na akciových trhoch viedlo aj k väčšej stabilite výnosových kriviek. Americké výnosy sú síce oproti začiatku týždňa vyššie, ale trh so zvýšením sadzieb stále väčšinovo nepočíta (na rozdiel od analytikov).
Americký trh bude mať ďalšiu šancu ladiť svoje očakávania popoludní, alebo prídu jedny z posledných dôležitejších makro čísel - výrobné inflácie a údaje o spotrebiteľskej dôvere v USA.

Komodity
Nečakaný pokles zásob ropy v USA včera zrejme pomáhal cene, hoci vzhľadom k rastu zásob produktov report nevyznieva celkovo nijako zvlášť prekvapivo. Mesačný kontrakt na Brent každopádne zdražel o 2,75 percenta a dnes ráno sa jeho cena pohybuje tesne pod 49 USD / barel. Ďalej včera rastli aj ceny základných kovov, v priemere o 1,4 percenta. Cena medi sa tak dostala k 5400 USD / t.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-09-16 08:48:00 - Feat.: 0 - Title: Počet obetí zemetrasenia v Indonézii stúpol na 23
01 - Modified: 2024-05-07 09:11:54 - Feat.: - Title: Federálny úrad pre letectvo v USA začal nové vyšetrovanie Boeingu. Model neprešiel kontrolami 02 - Modified: 2024-05-10 09:22:39 - Feat.: - Title: Na finančných trhoch nastala paradoxná situácia. Napriek dobrým číslam niektoré akcie padajú 03 - Modified: 2024-05-06 13:11:55 - Feat.: - Title: Wall Street povzbudil Powell a slabšie makro 04 - Modified: 2024-05-06 10:20:31 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Sú dni dolára zrátané? Prečo jeho pokles paradoxne znamená presný opak 05 - Modified: 2024-05-05 15:26:37 - Feat.: - Title: ECB zrejme začne uvoľňovať menovú politiku skôr ako Fed. Môže to mať negatívny vplyv na eurozónu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 23:51