StoryEditor

Čo znamená zvýšenie sadzieb Fedu pre (vaše) akcie? (komentár)

25.05.2015, 16:35

Americká centrálna banka (Fed) už dlhší čas pripravuje trhy na prvé zvýšenie úrokových sadzieb po takmer dekádu trvajúcom období menovej expanzie. Fed podmieňuje uťahovanie skrutiek menovej politiky dobrou kondíciou trhu práce a priaznivým inflačným výhľadom.

Minulý piatok predsedníčka Yellenová vyhlásila, že Fed môže začať so zvyšovaním úrokových sadzieb neskôr v tomto roku, až dôjde k zlepšeniu na pracovnom trhu a zvýši sa pravdepodobnosť, že sa inflácia dostane k svojmu cieľu (investori veria, že Yellenová slovami "neskôr v tomto roku "myslí december, naznačujú to futures kontrakty a ich ceny).

Držitelia (nielen amerických) cenných papierov pozorne sledujú každé vyhlásenie predstaviteľov Fedu, ktoré by mohlo signalizovať presný termín úrokového hiku. Rast sadzieb by totiž mohol negatívne dopadnúť na cenu akcií, ktoré v posledných rokoch profitujú z mimoriadne uvoľnených menových podmienok. Pozitívny vplyv nízkych sadzieb na cenu aktív priznala sama Yellenová. Tá minulý týždeň uviedla, že prípadné neskoršie utiahnutie monetárnej politiky môže vnášať do ekonomiky riziká prehrievania v dôsledkov až príliš dlhej expanzívnej fázy.

Index S&P 500 za posledných 12 mesiacov spevnil o 11,2 percent, od začiatku tohto roka je o 3,3 percenta vyšší. Politika kvantitatívneho uvoľňovania a lacné peniaze Fedu pôsobili v uplynulých rokoch ako katalyzátor býčieho trendu, vďaka ktorému vystrelil index S&P 500 za posledných päť rokov o 99 percent. Chystané zvýšenie sadzieb preto robí vrásky na čele primárne dolárovým investorom (politiku Fedu by však nemal ignorovať nikto, kto sa na finančných trhoch pohybuje).

Ponúka sa teda jednoduchá otázka, zastaví rast úrokových sadzieb rally na Wall Street? História napovedá, že prísnejšia menová politika má za následok horšiu výkonnosť akciových titulov v krátkodobom (3M) horizonte bezprostredne po úrokovom hiku. V dlhodobejšej perspektíve (6-9M) však akcie rastú, vyšším sadzbám napriek. Rast úrokov teda neznamená automaticky začiatok medvedieho trhu.

Najlepšie na otázku vzťahu medzi rastom úrokových sadzieb a výkonom amerických akcií (tu reprezentovaných indexom S&P 500) zodpovedá nasledujúci graf. Ten zachytáva výkonnosť indexu S&P 500 v horizonte 3M, pol roka a 9M bezprostredne po odštartovaní cyklu zvyšovania sadzieb. V krátkodobom výhľade (tri mesiace) reagujú akcie na úrokový hike negatívne, v priemere odpisujú 4,3 percenta. S dlhším investičným horizontom však negatívny vplyv vyšších sadzieb postupne doznieva a pol roka po sprísnení menových podmienok je index S&P 500 (v priemere) opäť v pluse.


Zdroj: Black Rock

Zvýšenie sadzieb teda nemusí pre dlhodobejších investorov znamenať žiadnu katastrofu (aj keď je treba mať na pamäti, že Fed ešte nikdy nedržal sadzby tak nízko po tak dlhú dobu, čo z chystaného utiahnutia robí trochu riskantnejší podnik).

01 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 02 - Modified: 2024-04-26 15:45:05 - Feat.: - Title: Dobré správy pre tých, ktorí chcú bývať. Tieto dve banky znížili úroky na hypotékach 03 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 04 - Modified: 2024-04-22 13:36:47 - Feat.: - Title: Neistota na ropnom trhu nezastaví júnové zníženie sadzieb ECB, vyhlásil guvernér francúzskej centrálnej banky 05 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:59