StoryEditor

Ceny ropy môžu znova prekvapiť

07.06.2004, 00:00
Na trhu aj v nasledujúcich týždňoch budú prevládať býčie nálady spojené s očakávaním investorov, že počas letnej motoristickej sezóny v USA budú problémy s uspokojením dopytu Američanov po benzíne pretrvávať.

V uplynulom týždni sme boli svedkami veľmi volatilného obchodovania s najcennejšou surovinou súčasnosti -- ropou. V reakcii na teroristický útok v Saudskej Arábii čierne zlato obchodované na burze v New Yorku najprv videlo svoje nové historické maximum 42,45 USD za barel (159 litrov). Ku koncu týždňa sa posledný obchod uskutočnil pri cene 38,31 USD za barel, v Londýne sa ropa Brent dostala pod 36 USD. Výkyvy na trhu teda ohraničilo pásmo vyše štyroch dolárov, čo predstavuje zhruba desať percent ceny jedného barelu.
Takéto divoké obchodovanie je typické pre obdobie, keď na trhu vládne nervozita a akýkoľvek náznak zmeny trendu vedie obchodníkov k masívnemu výberu ziskov. Minulý týždeň bolo takýchto správ požehnane. V jeho úvode trhy dovolenkovali kvôli sviatku Memorial Day. Ale v utorok sa v plnej nahote ukázala nervozita burzového parketu. Nakupoval v psychóze hrozby geopolitickej nestability v krajine disponujúcej najväčšími exportnými kapacitami na svete. Ukázalo sa, že aj keď v cene ropy je momentálne započítaná tzv. riziková prirážka, odhadovaná na závratných 6 až 8 USD na barel, pri pohybe ceny ropy blízko rekordných úrovní si prirážka len ťažko hľadá svoj strop. Najmä v prípade, ak sa špekulácie investorov točia okolo 10,5 mil. barelov -- toľko dokáže denne exportovať Saudská Arábia. Po vyčerpaní rastových tlakov, monitorovaných aj indexom relatívnej sily, ktorý sa pri rekordných cenách pohybuje nad úrovňou 70 bodov, ropa zostúpila z historického maxima a vyčkávala na výsledok zasadnutia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu. Tá, na čele so Saudskou Arábiou, deklarovala záujem v rámci svojich možností odbremeniť globálnu ekonomiku od záťaže rastúcich cien energií. Keď však Irán, ktorý nemá rezervné vývozné kapacity, pretlačil s krajinami nachádzajúcimi sa v rovnakej situácii kompromis, aby export stúpol iba o osem namiesto navrhovaných 11 percent, trhy opäť reagovali rastom. Zvýšenie kvót od júla bude iba normatívnou harmonizáciou kvót s reálnym objemom vývozu. Napríklad Saudská Arábia má podľa súčasných kvót má vyvážať 7,6 mil. barelov denne, ale v máji exportovala 8,3 a v júni až 9,1 mil. barelov denne. Avizované zvýšenie vývozu teda na trh neprinesie ani kvapku novej ropy a analytikom na burze opäť ostane priestor na špekulácie o tom, o koľko členovia kartelu s voľnými exportnými kapacitami dokážu nové kvóty prekračovať.
Nervozita z trhu nezmizne. Situáciu na burzovom parkete v závere týždňa upokojila až prekvapujúca správa štatistickej agentúry amerického ministerstva energetiky, podľa ktorej v týždni končiacom sa 28. mája import ropy do USA dosiahol takmer rekordnú úroveň 10,7 mil. barelov denne. Na trhu aj v nasledujúcich týždňoch budú prevládať býčie nálady spojené s očakávaním investorov, že počas letnej motoristickej sezóny v USA budú problémy s uspokojením dopytu Američanov po benzíne pretrvávať. To udrží ceny vysoko aj na ostatných burzách. Hoci zásoby benzínu v USA v predminulom týždni stúpli o 1,3 mil. na 204,3 mil. barelov, medziročne sú nižšie takmer o štyri milióny barelov. Ministerstvo energetiky pritom tento rok počíta s vytvorením nového rekordu v spotrebe amerických motoristov. Vrchol automobilovej sezóny je stále pred nami, nevie sa, čo prinesú júlové zmeny v Iraku a okolitom regióne. Zvýšená produkcia OPEC dorazí do USA najskôr o 5 -- 6 týždňov. Preto nás ceny ropy a benzínu v lete môžu znova prekvapiť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:45