StoryEditor

Trhy reagujú na zlé správy rastom (komentár)

01.05.2013, 00:19
Utorňajší obchodný deň sa niesol v zmiešanej atmosfére.

Počas celého dňa boli postupne uverejňované rôzne fundamenty, ktoré hýbali trhmi. Spotrebiteľská klíma v Nemecku podľa inštitútu GfK stúpla na najvyššiu úroveň za posledných 5 a pol roka. Bolo to kvôli nízkej nezamestnanosti a postupnému zvyšovaniu príjmov domácností, ktoré by tak mohli míňať viac finančných prostriedkov. Tento fundament stúpol z hodnoty 6 bodov na úroveň 6.2, čo len potvrdzuje zlepšujúce sa vyhliadky nemeckej ekonomiky. Síce najväčšej ekonomike Eurozóny sa ako-tak darí, no celkovo sa klub eura trápi.

Miera nezamestnanosti v Hospodárskej a menovej únií stúpla na najvyššiu úroveň od začiatku merania, v súlade s konsenzom na úroveň 12.1 %. To znamená, že akékoľvek opatrenia na podporu rastu nezaberajú a pôsobia len naoko, nie v skutočnosti. Preto nebude divu, ak sa po štvrtkovom zasadnutí ECB dozvieme, že skutočne prišlo k zníženiu úrokovej sadzby. Nebolo by to však veľkým prekvapením, keďže o tejto alternatíve sa špekuluje už dlho. Európske akciové trhy uzatvárali obchodovanie nasledovne: DAX +0.51 %, CAC 40 -0.54 %, FTSE 100 -0.43 %, IBEX 35 -0.38 %.

Z USA opäť prichádzajú zaujímavé správy z realitného trhu. Case Shillerov index, ktorý meria ceny domov v 20 amerických mestách vzrástol o 9.3 %,pričom analytici odhadovali nárast len o 9.1 %. Je to najväčší medziročný nárast od roku 2006. Zatiaľ čo trh s bývaním prejavuje mierne náznaky oživenia, tak chicagské PMI pokleslo v apríli pod úroveň 50, čo predstavuje kontrakciu, čo by nebolo dobrým výsledkom pre americké hospodárstvo.

Aktuálne je index výrobnej činnosti na úrovni 49 bodov, pričom analytici očakávali nárast z hodnoty 52.4 na 52.5 bodov. Paradoxne, zlé výsledky sú vlastne dobrými pre akciový trh. Je to spôsobené tým, že trh vyhodnocuje negatívne správy ako dôvod pokračovania neštandardných menových politík centrálnych bánk po celom svete. Kvôli tomu uzatvárajú americké benchmarky v zelenom: NASDAQ + 0.66 %, S&P 500 + +0.24 %, DJIA + +0.14 %.

František Bizovský

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 16:41