StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

05.09.2002, 00:00

Magyar Nemzet
Maďarsko-slovenské vzťahy sa môžu vyostriť po tom, ako štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Jaroslav Chlebo vyhlásil, že slovenská strana očakáva systémovú zmenu právnej normy. Radikalizácia slovenského postoja k zákonu o Maďaroch žijúcich v susedných krajinách má dva dôvody. Prvým sú blížiace sa parlamentné voľby a druhým mesiace trvajúci neistý postoj maďarskej vlády, ktorý posmelil slovenský kabinet. Podľa predsedu poslaneckého klubu Strany maďarskej koalície (SMK) Gyulu Bárdosa na stretnutí Stálej maďarskej konferencie (MÁÉRT) vznikla dohoda o tom, že krajanský zákon treba v malej miere novelizovať, a to iba na základe záverov benátskej komisie. Bárdos sa domnieva, že ak zákon bude modifikovaný od základov, môže to spôsobiť vyprázdnenie právnej normy do tej miery, že zahraniční Maďari prestanú mať záujem o maďarský preukaz.
(Ťažké rokovania o krajanskom zákone, editorial, 4. 9.)

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Mýtus Vladimíra Mečiara bledne. Tri týždne pred parlamentnými voľbami skončilo jeho HZDS-ĽS v prieskumoch verejnej mienky na druhom mieste za stranou Smer. Stalo sa tak po prvý raz v histórii samostatného Slovenska. Až 21. september ukáže, do akej miery sa súčasné prieskumy odrazia na volebných výsledkoch. Mečiarovi sa nepodarilo presvedčiť o svojich integračných úmysloch ani NATO, ani EÚ, koaličný potenciál HZDS je prakticky nulový. Tieto skutočnosti berie do úvahy aj prezident Schuster, ktorý je inak citlivý na prejavy a zmeny verejnej mienky. Ďalšie príčiny rozpadu HZDS možno hľadať vnútri tohto politického subjektu a v postoji jeho predstaviteľov pri zostavovaní kandidátky na tohtoročné parlamentné voľby. Intrigy a zákulisné boje, ktoré tento dôležitý akt sprevádzali, spôsobili, že z HZDS odišiel niekdajší Mečiarov dôverník Ivan Gašparovič a spoločne s inými nespokojencami si založil nové Hnutie za demokraciu (HZD). Za nový politický subjekt by sa podľa prieskumov verejnej mienky vyslovilo už šesť percent voličov. Nemožno zabudnúť ani na vážne obvinenia, ktorým musel Mečiar čeliť pre záhadné finančné zdroje použité na nákup a reštaurovanie jeho vily Elektra v Trenčianskych Tepliciach, informuje denník a vracia sa aj k zadržaniu niekdajšieho riaditeľa SIS Ivana Lexu a jeho prepusteniu z väzby na slobodu, ktoré prekvapujúco nariadil Najvyšší súd SR.
(Mečiarizmus bez Mečiara -- na Slovensku má populizmus veľa tvárí, editorial, 3. 9.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:12