StoryEditor

Fed dnes odkryje časť tajničky, kedy zvýši sadzby (komentár)

17.06.2015, 12:09
Hoci grécka sága graduje, bude to dnes americká centrálna banka, kto bude hrať prvé husle.

Zasadnutie Fedu bude tentoraz veľmi ostro sledované, pretože trhy musia pátrať po signáloch, ktoré by naznačili, kedy môže prísť prvé zvýšenie úrokových sadzieb od finančnej krízy a tzv. Veľkej recesie. A pretože dnešná sada informácií bude pomerne komplexná (nová prognóza, komentár a tlačovka J. Yellenová) poďme si povedať, čím všetkým môže večer Fed trhy zahrnúť.

Inflácia nič nemení

Čo sa týka pohľadu na ekonomiku, tak možno očakávať slovnú pochvalu, kedy bude akcentované, že rast aj trh práce sa vylepšujú po jednorazovom spomalení v prvom štvrťroku. V prognóze však dôjde paradoxne možno k nepatrnému zhoršeniu výhľadu na rast v tomto roku, čo však bude odrážať prostý štatistický fakt, že HDP v prvom štvrťroku prepadol, s čím Fed nepočítal. Pokiaľ ide o infláciu a hodnotenia inflačných očakávaní tu dôjde len k nepatrným zmenám.

Kľúčové informácie budú trhy iste hľadať v pasážach o úrokových sadzbách. Samotný komentár Fedu sa v tomto ohľade nemusí príliš zmeniť - čiže centrálna banka bude stále podmieňovať zvýšenie úrokov makroekonomickými dátami. Čo sa potom týka prognózy úrokových sadzieb - tzv. "Bodiek", ktoré reprezentujú úrovne, kde jednotlivý členovia FOMC vidia úrokové sadzby, tak tu čakajme skôr slabšie signály.

Pre koniec tohto roka sa dosť možno konsenzus nezmení (0,625 percenta), avšak pre roky 2016 a 2017 sa "bodky" môžu v priemere posunúť nadol. Na druhú stranu v dodatku ku komentáru môže zaznieť jastrabovitý tón a to ten, že jeden z členov FOMC (zrejme J. Lacker) hlasoval za zvýšenie úrokových sadzieb už dnes.

To najdôležitejšie

A konečne to najdôležitejšie nakoniec - teda reč Fed-speak, ktorá zaznie na tlačovke šéfky americkej centrálnej banky. Novinári budú chcieť z J. Yellenová dostať presnejšie načasovanie toho, kedy by k zvýšeniu úrokov mohlo dôjsť. Presnej odpovede sa samozrejme nedočkajú, avšak môžu zaznieť frázy o tom, že sadzby Fedu môžu byť zvýšené neskôr v tomto roku, pričom následné kroky sa budú stupňovať a budú podmienené dátami.

Takáto formulácia môže dať na záver celému zasadnutie Fedu mierne jastrabie vyznenie, lebo udrží v hre (nami preferovaný) už septembrový termín pre zdvihnutie oficiálnych úrokových sadzieb v USA.

Región

Kurz koruny sa včera voči euru menil iba symbolicky, zatiaľ čo zlotý s forintom posilňovali asi o tretinu percenta. Pri absencii výraznejších správ z regiónu (na české výrobné ceny koruna prakticky nereagovala) hrali hlavnú úlohu iné udalosti, najmä popoludňajšie čísla v USA.

Dnes je, bezpochyby, udalosťou dňa zasadnutia Fedu, ktorého dohry možno však v regióne čakať skôr až zajtra. Už dnes môžu pozornosť pritiahnuť aj dáta z Poľska, kde bude zverejnený vývoj miezd a zamestnanosti za máj. Pozitívny vývoj na trhu práce je jeden z hlavných dôvodov, prečo centrálnej banke "nevadí" deflácia. Dnešné čísla by tento fakt mali potvrdiť.

Dlhopisy

Výnos nemeckého bundu spadol o ďalšie 3,6 bps v dôsledku ďalšej eskalácie gréckej krízy (Gréci odmietajú predložiť nový návrh). Súčasne s tým spadol na najnižšiu úroveň v rámci nemeckého indexu ZEW.

Veríme, že grécka kríza udrží nemecké dlhopisy v kurze aj v nasledujúcich dňoch. V USA dnes bude na programe zasadnutia Fedu (pozri úvodník). Veríme, že tečkové odhady síce vyšlú skôr ľahko holubičia signál, ale celkovo optimistické hodnotenie ekonomiky by malo skôr posunúť krátky koniec americkej krivky smerom nahor.

01 - Modified: 2007-06-27 08:17:00 - Feat.: 0 - Title: Obvinili muža, ktorý 12 rokov týral manželku
01 - Modified: 2024-04-22 13:36:47 - Feat.: - Title: Neistota na ropnom trhu nezastaví júnové zníženie sadzieb ECB, vyhlásil guvernér francúzskej centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 03 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 04 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 05 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:25