StoryEditor

Ďalší grécky reparát... (komentár)

25.06.2015, 11:58
Veritelia vrátili Grékom ich návrh ako pekne zoškrtanú písomnú prácu. Atény sú tak opäť nútené skladať reparát.

A to predovšetkým vďaka Medzinárodnému menovému fondu (MMF), ktorý zostáva neoblomný a vo svojich prepočtoch nepríjemne nekompromisný.

Hlavnou trecou plochou zostáva ďalej reforma dôchodkového systému. MMF prekáža, že ho Gréci chcú riešiť primárne skrz zvyšovania príjmov. Daňová záťaž je podľa veriteľov v Grécku príliš vysoká a schopnosť vyberať dane naopak veľmi nízka. Vyššie dane by podľa MMF jednak mohli ohroziť grécky ekonomický reštart a súčasne, vôbec nie je isté, či by Atény boli schopné nakoniec viac vybrať.


Snímka: flickr/Sascha Kohlmann

Šéfka MMF Christine Lagardová k tomu výstižne dodala, že nie je možné postaviť program na lepšom výbere vyšších daní - o tom Gréci s úspechom hovoria posledných šesť rokov, ale výber daní sa zatiaľ rozhodne nezlepšil. Pre pokrok bude do budúcnosti naopak nevyhnutné niektoré dane znížiť. Protinávrh veriteľov, ktorý unikol do médií, počíta jednoducho s nižšími daňami a vyššími výdavkovými škrtmi.

Protinávrh nepočíta s vyššími príspevkami zamestnávateľov do dôchodkového systému (o 3,9 pb) a naopak zrýchľuje predĺženie veku odchodu do penzie a osekávanie príspevkov chudobným penzistom. Veritelia tiež vyškrtli návrh na zavedenie dodatočnej 12 percentnej dane na zisky podnikov prevyšujúcej pol milióna eur. Výmenou za to stanovili Aténam nové škrty napríklad v podpore farmárov alebo vo výdavkoch na armádu.

Ak bolo pre premiéra Tsiprasa zložité presadiť vnútri svojej strany predošlý vlastný návrh, protinávrh veriteľov dozaista silne narazí a bez širšej podpory opozície má ťažko šancu na úspech. Dnes budú na pozadí európskeho summitu rokovania o Grécku prebiehať prakticky celý deň.

Ráno sa premiér Tsipras stretne so zástupcami Trojky a okolo jednej popoludní začne nové stretnutie Euroskupiny. Nádej na rýchlu dohodu je, ale zdá sa stále ďaleko a odliv vkladov z Grécka by mohol opäť zosilnieť. Kľúčové bude sledovať, či v medzičase nedôjde trpezlivosť ECB.

Región

Regionálne meny včera voči euru mierne oslabovali. Pod najväčším tlakom bol forint, k čomu zrejme prispelo utorkové zasadnutie maďarskej centrálnej banky. Pripomeňme, že tá trochu prekvapivo naznačila, že cyklus uvoľňovania menovej politiky môže pokračovať ďalej po "malých" krokoch (znižovanie sadzieb o 10 bps namiesto 15 bps).

Rokovania o gréckom dlhu síce môžu trhy znervózňovať, zvýšený vplyv na regionálne meny však v súčasnosti nepozorujeme. Avšak aj tak platí, že pokračovanie v rokovaniach bude zrejme hlavnou tému dnešného dňa. Riziká z pohľadu stredoeurópskych mien zostávajú podľa nás vychýlené smerom k oslabeniu, hlavne v prípade forintu a zlotého.

Korunu však bude zaujímať predovšetkým dnešné zasadnutie ČNB. Žiadne zásadné zmeny menovej politiky neočakávame. Centrálna banka sa bude venovať odchýlkam aktuálneho vývoja ekonomiky od platných výhľadov.

Ukazuje sa, že inflácia aj ekonomický rast zatiaľ predčí očakávania, na druhú stranu však otázky vyvoláva pomalý rast miezd. Predpokladáme, že ČNB znovu potvrdí ako najbližší možný termín uvoľnenia koruny druhú polovicu roka 2016.

Dlhopisy

Výnosy nemeckých dlhopisov išli počas včerajšieho dňa nadol (-4 bps na 10 ročných) v reakcii na roztržku medzi Gréckom a veriteľmi. Periférne dlhopisy však nedosiahli väčších zmien - investori stále veria, že dohoda je v najbližších dňoch pravdepodobná. Riziko ďalšej eskalácie napätia a odlivu vkladov by ale počas dnešného dňa malo hnať periférne trhy skôr do defenzívy.

Komentár bol zverejnený na webe partia.cz

01 - Modified: 2007-07-04 09:43:00 - Feat.: 0 - Title: Hantuchová mimo Top 10, ale bude jednotkou narodenou v SR
01 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 02 - Modified: 2024-01-29 18:02:53 - Feat.: - Title: Vlastník niekoľkých najvýznamnejších obchodných domov v Nemecku vyhlásil bankrot 03 - Modified: 2024-01-05 07:36:35 - Feat.: - Title: Končí veľký výrobca alkoholu, na trhu bol 75 rokov. Čo dohnalo producenta likérov a destilátov ku krachu? 04 - Modified: 2023-12-22 12:20:09 - Feat.: - Title: Trumpov bývalý právnik Giuliani vyhlásil osobný bankrot, musí vyplatiť krivo obvinené úradníčky 05 - Modified: 2023-11-07 17:31:57 - Feat.: - Title: Koniec éry startupov: Ani raz neboli v zisku, aj tak z nich vyrástol gigant. Teraz prišiel tvrdý pád
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:41