StoryEditor

Japonský jen je po úderoch ako zbitý pes

06.11.2014, 16:42

Japonská banka (BoJ) prekvapila svet nečakanou expanziou cieľa monetárnej bázy. Cez noc navýšila cieľ zo 70 na 80 biliónov jenov. Eventuálne rozšírenie bilancie sa síce zdalo v nasledujúcich mesiacoch vďaka prudkému poklesu cien ropy veľmi pravdepodobné, načasovanie tohto kroku ale drvivú väčšinu pozorovateľov prekvapilo. Pred včerajšou schôdzou zrážala jen ešte iná správa. Vládny penzijný investičný fond (GPIF) zvýši alokáciu prostriedkov v zahraničných investíciách z 23 na 40 percent. GPIF drží podľa odhadov v aktívach 1,2 bilióny dolárov, takže to znamená veľký predaj jenu, pokiaľ sa tento plán naplní.

Menový pár USDJPY vystúpal na nové lokálne maximum nad 110,00 a dokonca v jednej chvíli siahal po méte 111,00. Ak tieto správy podporí rizikový apetít a americké správy prinesú budúci týždeň zodpovedajúcu podporu, potom by sa ďalšie teritórium rezistencie mohlo rozprestrieť medzi 112,00 a 112,50 bodmi.


Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Októbrový odhad CPI (indexu spotrebiteľských cien) v Nemecku je nižší ako očakávania, medzimesačný údaj je -0,3%. Toto bolo bagatelizované v čase zverejnenia ako nepríliš veľké prekvapenie, a to vzhľadom k prudkému poklesu cien ropy v októbri a na konci septembra. Napriek tomu to ale nie je pre euro určite žiadna dobrá správa. Všimnite si gigantického a náhleho medzimesačného poklesu počtu stavebných povolení na Novom Zélande (-12,2%). Séria dát je trochu volatilná a trh si zrejme všíma hlavne výpredaje na jene a s ním spojený rizikový apetít, ktorý nasledoval po oných prekvapivých správach z Japonska. Pritom ide o veľmi negatívnu správu pre Nový Zéland, ak sa záležitosť zvrhne v krízu trhu bývania.

Pohľad dopredu
Rizikový apetít je veľmi veľký a začína sa nám tu rozohrávať podobná hra, akú poznáme z minulosti. Americký dolár je relatívne silný voči euru a jenu, ale voči menám malých krajín G10 či rozvíjajúcich sa štátov, príliš neposilňuje. Uvidíme, čo prinesie budúci týždeň, kedy nás čaká ďalšia dávka amerických dát. V tejto chvíli to vyzerá na oteplenie sentimentu (či veľmi zúrivý hon na medvede - vyberte si, čo sa vám páči viac) a futures na S & P 500 rastú o 25 bodov oproti záveru včerajšieho obchodovania.

Skutočne môžeme očakávať v blízkej budúcnosti stabilitu, pokiaľ trh rastie skokovo o viac ako 1 percento pred začatím obchodovania, pričom sa nachádzame blízko historických maxím po jednom z najprudších rastov v súčasných dejinách trhov? Ja by som si dovolil byť trochu ostražitým, keď vidím takú volatilitu a riziko šialenstva. Dnes sledujte v Európe odhady októbrového CPI (indexu spotrebiteľských cien) eurozóny a asi sa sústreďte na to hlavné, čo je tlak na infláciu spôsobený prudkým prepadom cien benzínu počas posledných dvoch mesiacov. Ďalšie dáta o inflácii prídu v skorých obchodných hodinách v USA. Údaje jadrového indexu výdavkov na osobnú spotrebu a jeho deflátora, kde je trend jadra tento rok vcelku stabilný, začal na 1,3% a teraz sa blíži 1,5%. Údaj vyšší než je očakávaný by mohol na USD na záver tohto týždňa spôsobiť príliv nákupov.

Na paškále je tiež kanadské HDP. Menový pár USDCAD horko ťažko udržiava svoju zaujímavosť a všeobecne to vyzerá, že je podporovaný, ak sa pohne z úrovne 1,1150. Nezabudnite, že budúci týždeň štartuje skoro, pretože Čína v pondelok reportuje najnovšie dáta PMI (index nákupných manažérov) pre výrobné aj nevýrobné odvetvia a Austrália prináša dáta týkajúce sa trhu bývania, na ktoré môže trh zareagovať.

01 - Modified: 2006-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Veľtrhy a výstavy ČR 2.
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-16 11:45:04 - Feat.: - Title: Japonský jen je najslabší za 34 rokov 04 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku 05 - Modified: 2024-03-18 15:23:57 - Feat.: - Title: Slovensko sa po facke od investorov opäť vydalo na finančné trhy. Požičali sme si drahšie ako Grécko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 12:38