zbran_samopal_reuters
StoryEditor

Maďarská centrálna banka sa zásobuje zbraňami a muníciou (+prehľad trhov)

Hlavná monetárna autorita Maďarska už beztak čelí vlne kritiky za sériu výdavkov od nehnuteľností až po umenie.

Tento krát sa však Maďarská centrálna banka rozhodla svoje výdavky nasmerovať na posilnenie svojej bezpečnostnej zložky. Hrozbou má byť európska migračná kríza, ktorá môže priniesť okrem iného aj bombové hrozby. Podľa údajov publikovaných na maďarskej stránke určenej pre verejné obstarávanie sa banka zásobila 200 tisíc živými nábojmi a 122 ručnými zbraňami. Tie sú určené pre jej bezpečnostnú spoločnosť.

Potrebu zvýšiť svoju obrannú spôsobilosť obhajoval aj samotný guvernér banky Gyorgy Matolcsy, pričom ten ako dôvod zvýšenej brannosti banky uviedol aj nárast počtu realít, ktoré banka vlastní. Tieto opatrenia tak len pridali na vlne kritiky výdavkov banky, ktorá okrem iného vynaložila aj 200 miliárd forintov (645 miliónov eur) na založenie nadácie, ktorá bude učiť alternatívy pre „zastaranú neoliberálnu“ ekonomiku. Ďalšia investícia, takmer 100 miliónov eur, išla na kúpu umenia vrátane malieb od Titiana. Podľa Matolcsyho má však centrálna banka právo naložiť so svojim ziskom podľa svojho uváženia, aj keď tradične tieto smerovali do vládneho rozpočtu. Stále však platí, že prípadné straty tohto hlavného maďarského regulátora hradia daňoví poplatníci.

Uvoľnenie monetárnej politiky

Európska centrálna banka včera publikovala zápisnicu zo svojho januárového zasadnutia. Tvorcovia politík ECB sa zhodli, že riziká pre ekonomiku eurozóny narástli z dôvodu zvýšenej volatility na finančných trhoch a slabosti rozvíjajúcich sa trhov. Zápisnica tak pridala na pravdepodobnosti ako aj pripravenosti ECB pristúpiť už v marci k ďalším opatreniam na stimulovanie ekonomiky. Napriek tomu sa v zápisnici našli viaceré ohlasy v 25-člennej Rade guvernérov ECB, ktoré by mohli na marcovom zasadnutí spustiť živú debatu ohľadom ďalších krokov v otázke prípadného uvoľňovania monetárnej politiky banky.

OECD predpovedá rast

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) znížila svoj výhľad rastu pre globálnu ekonomiku. Dôvodom tomu je spomaľovanie sa krajín ako Brazília, Nemecko či USA, pričom existuje aj riziko pre niektoré rozvíjajúce sa trhy z dôvodu volatility na devízových trhoch. OECD očakáva, že globálne HDP v roku 2016 narastie o 3,0 percenta, čo je rovnako ako v roku 2015, pričom je to o 0,3 percentuálneho bodu menej ako organizácia očakávala ešte v novembri. Podľa OECD, sídliacej v Paríži, existuje výrazné riziká finančnej stability, pričom práve prudké zmeny na devízových trhoch a ich dopady na beztak vysoké domáce zadlženie, môžu mať nepriaznivé ekonomické dôsledky.

Prehľad trhov

Akciové trhy
Európske akciové trhy vymazali vo štvrtok väčšinu úvodných ziskov po tom, ako začala cena ropy klesať, keď sa Saudská Arábia prekvapivo vyjadrila, že nie je pripravená obmedziť svoju produkciu. Negatívne vplývali na európske burzy aj slabšie kvartálne hospodárske výsledky švajčiarskeho potravinárskeho giganta Nestlé. Po trojdňovej sérii ziskov končili americké akciové burzy v stratách, keď časť investorov pristúpila k výberu ziskov zo stávok na rast. Niektorí obchodníci tvrdili, že ostatná eufória je neopodstatnená a aj keď americkej ekonomike nehrozí recesia, priestor pre rast akcií je vzhľadom na slabé vyhliadky ziskovosti a bohaté valuácie limitovaná. Makrodáta na trhoch hrali len vedľajšiu úlohu.

Dlhopisové trhy
Zhoršenie sa nálady na finančných trhoch a pokles akciových búrz znamenali obnovu rastu cien bezpečne vnímaných vládnych dlhopisov Nemecka či USA pri raste rizikových prirážok dlhopisov nižšej kreditnej kvality.

Komoditné trhy
Zlato zaznamenalo masívny 30-dolárový rast k hladine 1240 dolárov v reakcii na obnovu averzie voči riziku. Na trh zavážili slová viacerých centrálnych bankárov FEDu z ostatných dní, že zvyšovanie sadzieb bude pomalé a bude odsunuté na neskôr vzhľadom k nízkym inflačných tlakom, pomalému rastu rozvíjajúcich sa ekonomík a turbulenciách na trhoch, čo má negatívny vplyv aj na ekonomiku Spojených štátov. Ropa síce v úvode dňa miere rástla, no slová Saudskej Arábie o tom, že nie je pripravená znížiť ťažbu ropy spolu s ďalším rastom zásob ropy na nové historického maximá v dodávkovom centre Cushing v Oklahome znamenali popoludní prudký pokles tejto komodity.

Devízové trhy
Dolár pokračoval v získavaní sily voči euru, keď investori prestávajú špekulovať na pád americkej ekonomiky do recesie, čo by otváralo dvere malému počtu zvýšení sadzieb FEDo v priebehu roka.

01 - Modified: 2024-04-25 18:32:08 - Feat.: - Title: Ukrajina môže zvíťaziť, ak spojenci naplnia sľuby o zbraniach, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 03 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách 04 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 05 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:34