StoryEditor

Čínske schladenie

08.03.2016, 23:00

Nerozhodnú situáciu pred štvrtkovým zasadnutím šéfa Európskej centrálnej banky Maria Draghiho rozhýbal až čínsky prepad zahraničného obchodu. Čína ako druhá najväčšia ekonomika sveta stagnuje v zásobovaní sveta svojimi tovarmi. Na medziročnom porovnaní Čína dodala o 25 percent menej tovarov, čo v konečnom dôsledku korešponduje s vyjadreniami vrcholových predstaviteľov krajiny.

Tí v poslednom čase znižujú odhady ekonomického napredovania a sú odhodlaní zvyšovať uvoľnenú menovú politiku. Pokles exportu výrazne odkrajuje z prebytku obchodnej bilancie, ktorý je aktuálne vo výške 32,59 miliardy dolárov. Európske benchmarky začali poľavovať a odpisovať zo svojej hodnoty. Hoci ich osud by mal byť zakrátko úplne iný.

V hľadáčiku investorov však zostáva štvrtkové zasadnutie ECB. Trh predpokladá, že banka s pravdepodobnosťou vyše 90 percent zníži ešte viac depozitnú sadzbu z –0,30 percenta o ďalších 10 bázických bodov na –0,40 percenta. Eurostat totiž v minulom týždni vystavil Mariovi Draghimu vysvedčenie v podobe deflácie eurozóny.

Analytici predpokladajú, že zníženie depozitnej sadzby nebude jediným krokom. Draghi je odhodlaný urobiť všetko potrebné na naštartovanie rastu cenovej hladiny. V preklade sa očakáva zvýšenie mesačného nákupného programu o 15 miliárd eur.

To pri plánovanom ukončení nákupného programu znamená, že do ekonomiky by sa dostalo dodatočných 180 miliárd eur, čo s aktuálnym objemom nákupov znehodnotí spoločnú menu. Už sme videli, čo dokáže euro s nemeckým DAX v blízkosti 1,05 EURUSD. Pri slabnúcom eure totiž dokážu profitovať globálne firmy z kurzového rozdielu pri repatriácii tržieb späť do Európy. Ak Draghi splní, čo sa od neho očakáva, tak DAX mieri k 10-tisíc bodom.




menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:12