StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

26.02.2003, 23:00
Lidové noviny
Činnosť bushovcov, ktorí sa pripravujú na vojnu s Irakom, má svoj podtext. Moja hypotéza znie, že George W. Bush a mnohí konzervatívci dospeli k záveru, že jediný spôsob, ako zachrániť Ameriku a odvrátiť jej súčasnú krízu, je nastoliť režim, ktorý bude viac vojensky prítomný vo svete a pokúsi sa o vytvorenie impéria. Bojím sa, aby sme pritom neprišli o našu demokraciu. Krízou nemyslím len firemné škandály, cirkevné škandály a škandály v FBI. Vojna s Irakom, ako ju bushovci od začiatku ponímali, mala byť rýchlym krokom, ktorý by im umožnil ovládnuť Blízky východ a využiť ho ako základňu na vybudovanie celosvetovej ríše. Bushovci dúfajú, že do tejto oblasti prinesú demokraciu a domnievajú sa, že to pomôže obmedziť terorizmus. Očakávam pravý opak. Demokracia sa teroristom hnusí. Čím bude demokracia na Blízkom východe úspešnejšia (a podľa mňa nebude), tým rozsiahlejší terorizmus vyvolá a o to viac sa ju teroristi budú snažiť zničiť.
(Bushovci budujú nové impérium, Norman Mailer, 26. 2.)
Der Standard
V irackom konflikte ešte nepadla ani jedna strela, ale "vojna o vojne" bude v nasledujúcich dňoch smerovať k rozhodujúcej bitke. Hlavní aktéri -- USA a Veľká Británia, Francúzsko a Nemecko, ako aj Irak -- už týždne zápasia o najlepšiu východiskovú pozíciu. Na hre sa zúčastňujú aj ostatní Európania, Rusko, verejná mienka v Európe a zbrojní inšpektori OSN. Návrh druhej rezolúcie by mohol začať záverečnú diplomatickú hru. Hybnou silou je tu americký prezident Bush. Ten je rozhodnutý prinútiť Saddáma Husajna na rozsiahle odzbrojenie alebo -- čo je pravdepodobnejšie -- zbaviť ho moci. Bush však nechce postupovať sám. Jeho spojenec Tony Blair stojí na jeho strane, ale starosti mu robí negatívna nálada v jeho krajine, a preto nalieha na legitimizáciu zo strany OSN. Ak Irak odmietne spoluprácu s OSN, budú môcť členovia BR OSN len ťažko hlasovať proti novej rezolúcii. Aj tlak z ulice by asi trochu povolil. Cesta k vojne by bola voľná. (Diplomatická záverečná hra, Eric Frey, 26. 2.)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 00:25