StoryEditor

Jeden návrh, množstvo otáznikov

07.06.2004, 00:00
Čo takto založiť firmu, ktorá bude okrem klasického zisku inkasovať peniaze aj od štátu? Vládou schválený zákon o študentských pôžičkách totiž upravuje zákon o vysokých školách tak, že zrovnoprávňuje financovanie verejných a súkromných škôl z prostriedkov štátneho rozpočtu.

Čo takto založiť firmu, ktorá bude okrem klasického zisku inkasovať peniaze aj od štátu? Vládou schválený zákon o študentských pôžičkách totiž upravuje zákon o vysokých školách tak, že zrovnoprávňuje financovanie verejných a súkromných škôl z prostriedkov štátneho rozpočtu. Z rozpočtu dostáva peniaze množstvo súkromných firiem, ktorých aktivity sú vo verejnom záujme. Otázne je, či v tomto prípade nie je vo verejnom záujme skvalitnenie existujúcej siete vysokých škôl.
Vznik súkromných vysokých škôl je podstatne jednoduchší, ako je to v prípade verejných. Kým verejné potrebujú na vznik zákon, a teda podporu parlamentu, súkromným stačí "len" rozhodnutie vlády. Aj súčasná (ne)priechodnosť zákonov v kabinete a v zákonodarnom zbore ukazuje, aký veľký rozdiel medzi oboma formami uvedenia vysokej školy do života to znamená. Súkromné vysoké školy majú vytvárať konkurenčné prostredie. Otázne je, či zrovnoprávnenie vo financovaní zabezpečí aj rovnosť ich šancí pri "love mozgov". Ak dnes reprezentanti vysokých škôl hovoria o personálnej kríze (o finančných suchotách ani nehovoriac), ťažko očakávať, že v krátkom čase tu pribudne toľko profesorov a docentov, aby "uživili" ešte väčšie množstvo vysokých škôl.
Minister financií Ivan Mikloš pri presadzovaní myšlienky dať súkromným školám toľko, čo verejným, argumentuje snahou zvýšiť kapacitu vysokého školstva tak, aby mohol študovať v zásade každý, kto chce a spĺňa formálne kritériá. Zrovnoprávnenie financovania súkromných a verejných škôl a uznávanie akreditácie z členských krajín EÚ má umožniť študovať každému, kto o to má záujem a dnes pre nedostatok kapacít škôl na Slovensku musí odísť do zahraničia. Návrh však ani zďaleka nerieši problém podstatne rozsiahlejšej skupiny rovnako nadaných mladých ľudí, ktorí jednoducho na školu v zahraničí nemajú a mať nebudú.
Otázkou preto je, či by nebolo lepšie dať verejným vysokým školám šancu vyhrabať sa zo súčasného marazmu -- vytvoriť pravidlá komplexného hodnotenia fakúlt a škôl -- podľa toho usmerniť finančné toky vo vysokom školstve. Sľubovaní silní hráči môžu prísť potom. V opačnom prípade hrozí zrútenie toho, čo už dnes stojí na slabých nohách.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 07:25