StoryEditor

Príliš drahí lacní úradníci

30.04.2003, 00:00

Slovensko zaostáva v čerpaní pomoci z európskych fondov, čo sa stalo terčom kritiky zo všetkých strán -- a právom. V žiadnom prípade sa nedá povedať, že by sme mali peňazí nazvyš. Je teda trestuhodné zanedbávať možnosti prísunu zvonka. A hoci premiér ubezpečuje, že ešte stále je šanca všetko ponúkané "dočerpať", musel dodať, že na to treba splniť jednu základnú podmienku: musia byť pripravené projekty, ktoré sa budú takto financovať, a tieto projekty musia byť dostatočne kvalitné, aby ich príslušné úrady schválili a peniaze uvoľnili. Na prípravu kvalitného programu nestačí len nadšenie a dobrý nápad, ruku k dielu musia priložiť dobre vyškolení odborníci. A zdá sa, že práve tu je "pes zakopaný". Nie sú ľudia.
Podľa materiálu, ktorý je venovaný príprave SR na vstup do EÚ, sa vláda zaoberala otázkou posilnenia administratívnych kapacít už v roku 2000. Vtedy išlo predovšetkým o implementáciu práva EÚ. Postupne sa tieto zámery spresňovali, vznikli aj pracovné miesta v súvislosti s kontrolou a riadením prostriedkov z predvstupových fondov. Ako dokument konštatuje, vytvorilo sa 1 813 prevažne štátnozamestnaneckých pracovných miest. Títo pracovníci mali poberať mzdu vo výške asi 19-tisíc Sk mesačne, čo malo "zabezpečiť stabilizáciu zamestnancov v oblastiach, ktoré sú pre úspešné fungovanie našej štátnej administratívy v podmienkach členstva v EÚ kľúčové", uvádza dokument. Možno povedať, že vychádza z rozumnej úvahy: kvalitného pracovníka treba adekvátne zaplatiť. Je preto smutné konštatovanie o niekoľko riadkov ďalej, že tento správny úmysel sa nenaplnil, mzdové prostriedky sa nečerpali v súlade s uzneseniami vlády a pracovníci boli spravidla odmeňovaní na úrovni asi 12 000 Sk.
Od tohto faktu sa odvíjalo mnohé ostatné. Za plat, ktorý nedosahuje ani úroveň priemernej mzdy v národnom hospodárstve (vlani to bolo 13 511 Sk), totiž nepôjde pracovať kvalitný zamestnanec. V lepšom prípade pochopí takéto zamestnanie ako investíciu osobitého typu. Obetuje niekoľko mesiacov práce na vybudovanie si kontaktov, ktoré využije v budúcom zamestnaní -- v súkromnej agentúre, ktorá pripravuje projekty na komerčnej báze. V horšom prípade získané kontakty využije priamo na mieste, napojí sa na súkromnú agentúru, ktorej bude dohadzovať obchody a bude brať provízie. "Parazitofauna", zavesená na eurofondoch, dostane novú posilu. A aby nebol zlému koniec, do úvahy prichádza ešte tretia možnosť. Úradník ostane na svojom mieste (pretože nemá kam ísť) a bude rozhodovať. Na akej úrovni, ľahko si možno domyslieť. Samozrejme, tento variant vôbec nevylučuje skombinovanie v poradí s druhým variantom, čo je už priam katastrofická možnosť.
Výsledok sa zákonite dostavil a taktiež sa o ňom dozvedáme zo spomínaného dokumentu -- čerpanie z predvstupových fondov je nedostatočné, pretože nie sú projekty. "Lacní" úradníci nás môžu vyjsť poriadne draho...

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:41