StoryEditor

Nižšie zdanenie energií nie je výhrou

03.04.2002, 00:00

Juraj Vechter, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Náš vyjednávač v Bruseli Ján Figeľ priniesol radostnú zvesť: EÚ súhlasila s uplatňovaním zníženej sadzby DPH na energie, stavebné práce, a s nižším zdanením cigariet. Úľava pri cigaretách sa dá pochopiť politicky i ľudsky, fajčia aj politici. Lenže okolitým bohatším štátom to môže spôsobiť prílev lacných cigariet, čo zapríčiní zníženie výberu daní. Preto ak nám Brusel dovolí lacnejšie cigarety, bude to platiť iba pre nás. Nesmú sa objaviť na čiernom trhu susedných bohatších štátov. Ak to nedodržíme, budeme musieť znášať sankcie.
Komu však pri energiách -- elektrine, plyne a teple, táto úľava na sadzbe DPH prospeje? Historicky bol slovenský priemysel založený na lacných energiách, lebo ich spotreba v pomere k produkcii bola, a bohužiaľ, na mnohých miestach zostala vysoká. Príčinou je zdedená štruktúra priemyslu, kde významný podiel majú energeticky náročné výroby, ktoré nedostali investície na rekonštrukciu. Energeticky náročná výroba má ďalšiu zlú vlastnosť -- vyžaduje si málo pracovných síl, t. j. charakterizuje ju aj nízka pridaná hodnota. Nižšie zdanenie energií tak vlastne predĺži konkurencieschopnosť takýchto prevádzok a odloží sa nevyhnutnosť alebo aspoň miera investovania. Platí to aj pre majiteľov bytov. Pre DPH z tepla nám EÚ povolila trojročné prechodné obdobie. Pôsobenie každého ekonomického nástroja má dve strany. Nízka sadzba DPH z energií neznamená len faktickú podporu spotreby energií, ale aj nižšie príjmy do štátneho rozpočtu. Práve nepriame dane, kam patrí aj DPH, sú relatívne stabilným príjmovým zdrojom štátnych rozpočtov. Vo všeobecnosti DPH pôsobí proti spotrebe a nemožno nájsť rozumný dôvod, aby sa spotreba akejkoľvek energie podporovala zníženou sadzbou. Závažné je aj environmentálne hľadisko. Väčšina energií z neobnoviteľných zdrojov, okrem jadrového paliva, sa zrejme vyčerpá v horizonte konca tohto storočia. Nakoniec sa asi znova začnú stavať nové jadrové elektrárne, ale tak, aby "nerušili spánok" v strednej Európe. Mocné firmy napokon nájdu ešte náročnejšiu a drahšiu ochranu reaktora, vybudujú sa drahé podzemné bunkre na ukladanie vyhoretého paliva... To sa asi nezaobíde bez verejných výdavkov. Nebudú na to stačiť odvody do fondov likvidácie jadrových zariadení. Znižovaním DPH z energií si vlastne ukrajujeme zdroje na šetrenie s energiami, na podporu alternatívnych zdrojov, ale aj rekonštrukciu existujúcich. Sympatickým regulatívom je daň z energie, ako ju uplatňujú v Nemecku. Tam každá kilowatthodina elektriny a kubický meter zemného plynu sú zaťažené navyše osobitnou energetickou daňou.
Viac sadzieb DPH je vlastne nebezpečná hračka v rukách politikov. Nevedia s ňou rozumne zaobchádzať, čo sme zistili aj u nás. Pred časom sa zaviedla pre reštaurácie a ubytovanie, aby sa vraj rozvinul turistický ruch, pred piatimi rokmi pre nealkoholické nápoje, aby boli lacnejšie... V pozadí vždy stála príslušná loby. Pri presadzovaní nižšej DPH z energií po začlenení do EÚ neboli spotrebitelia. Ich loby je slabá a neorganizovaná. Naproti tomu naši priemyselníci na ministerstvo financií trafili, ide im o náklady na ich problematickú, najmä hutnícku a chemickú výrobu. Treba len veriť, že niekedy v roku 2005 v rámci EÚ sa zavedie jedna sadzba DPH, zrejme nižšia ako 19 %, a zvýhodnenia prestanú platiť aj pre Slovensko. Určite potom bude veľa kriku, nielen na Slovensku.
-----------------------
Treba len veriť, že niekedy v roku 2005 v rámci EÚ sa zavedie jedna sadzba DPH, zrejme nižšia ako 19 %, a udelené zvýhodnenia prestanú platiť aj pre Slovensko. Určite potom bude veľa kriku, nielen na Slovensku.
-----------------------

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:54