Pripojenie k internetu sa priebežne zrýchľuje, či už ide o širokopásmové (broadband), alebo WiFi. Tento rok sa majú cez internet preniesť zettabajty dát, no okolo roku 2019 sa ich počet môže ešte zdvojnásobiť.flickr.com/ Michael Coghlan
StoryEditor

Prepad virtuálnej meny (komentár)

20.06.2016, 09:27

Za posledné dva týždne sa prakticky nedialo nič nezvyčajné, len niekoľko inovácií či nápadov ako využiť kryptomeny. Napriek tomu v posledných dňoch, keď hodnota Bitcoinu a ostatných kryptomien rastie, sa udiala zlomová udalosť. Tou bol pokles hodnoty dvoch kryptomien.

Týmito menami bola mena DAO a Ethereum. Dao je podobne ako Bitcoin virtuálna mena, avšak funguje na odlišnej myšlienke. Decentralized Autonomous Organisation (DAO) je organizácia, ktorá funguje na báze kolektívneho investovania, v rámci ktorého si môžete nakúpiť tzv. Dao tokeny. Tie vám zabezpečia hlasovacie právo. Konkrétne vaše hlasovacie právo závisí od množstva držaných tokenov, pričom na základe väčšinového hlasovania sa rozhoduje či je projekt atraktívny alebo nie. Celé to závisí od samotných vývojárov, ktorí tak chcú prísť k prostriedkom na svoj projekt. Je však otázne či DAO bude fungovať, keďže po pár týždňoch už stihli hackeri nájsť dieru v systéme a ukradnúť z neho ekvivalent 50 miliónov dolárov. Do DAO bolo zatiaľ investovaných 160 miliónov dolárov v spomínanej mene Ethereum. Výsledkom je tak prepad trhovej hodnoty meny DAO a rovnako meny Ethereum, keďže tento systém je zároveň postavený na Blockchaine meny Ethereum, ktorý sa odlišuje od Blockchainu Bitcoinu. Je tak otázne ako naložia vývojári s touto situáciou a rovnako záleží od investorov, či budú projektu naďalej veriť.

Aby sa článok neniesol len v negatívnom duchu, zaujímavé udalosti sa dejú v severnejšej časti Európy. Je dobre známe, že severské krajiny patria medzi inovatívnejšie a neboja sa testovať nové technológie. Podobne sa k tomu postavilo aj Švédsko. Švédska vláda spolu s niekoľkými startupmi z oblasti kryptomien testuje register nehnuteľností, ktorý funguje na báze Blockchainu. Obe spolupracujúce strany si od tohto projektu sľubujú vyššiu transparentnosť a jednoduchší prenos dokumentov, keďže tie by boli bezpečne uložené na Blockchaine. V najbližšej dobe sa ukáže ako sa táto aplikácia vyvinie. Avšak už teraz sa vie, že na projekt prispeje napríklad štokholmská banka Landshypotek Bank.

Podobný záujem zo strany bánk je aj v Kanade. Presnejšie, Kanadská Centrálna Banka oznámila, že pracuje na digitálnej verzii kanadského dolára. Bližšie informácie sú zatiaľ pod rúškom tajomstva, avšak vie sa, že na projekte spolupracuje aj niekoľko ďalších bánk. Pričom sa na projekte podieľa aj konzorcium R3CEV. Konzorcium sa skladá z niekoľkých desiatok finančných domov, ako aj startupov venujúcich sa kryptomenám. Samozrejme cieľom je skúmať blockchain a jeho využitie vo finančnom sektore. Na čo presne bude slúžiť digitálna forma kanadského dolára zatiaľ nie je známe. Špekuluje sa, že komerčné banky by mohli slúžiť ako ťažiari v prípade Bitcoinu, čiže by potvrdzovali transakcie. Centrálna banka by si tak mohla nechať právo narábať s množstvom digitálnych peňazí.

Aby sme neobišli správy o inováciách, tak digitálna banka WB21 oznámila používanie Bitcoinu. To by nebola žiadna novinka, keďže už niekoľko spoločností využíva Bitcoin na to aby ste si vedeli „nabiť“ svoju debetnú kartu. WB21 presnejšie poskytuje možnosť pre obyvateľov 180 krajín, ako si nabiť kartu Bitcoinom a následne platiť v lokálnej mene. Toto bolo doteraz problematické, keďže založenie účtu si vyžadovalo aj prítomnosť banky v danej krajine. V súčasnosti si tak za pár minút vybavíte účet a neskôr dostanete kartu od banky WB21. Banka vám pripíše poslané Bitcoiny na účet, pričom vám ich zamení na vami požadovanú menu. Vám už potom neostáva nič iné ako míňať a posielať peniaze.

Zaujímavé je aj využitie Blockchainu v prípade ruského výrobcu hodiniek Raketa. Spoločnosť začala využívať Blockchain na boj proti falšovaniu. Presnejšie každé sériové číslo hodiniek zapíše do Blockchainu, spolu s jeho majiteľom, opravami alebo inými údajmi. Originálne hodinky sa tak stanú nefalšovateľné, keďže každé originálne už budú po výrobe zapísane do Blockchainu. Raketa navyše plánuje vytvoriť aplikáciu v rámci ktorej by si mohol majiteľ meniť údaje o hodinkách na Blockchaine.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:03