StoryEditor

Na zmenu postačí zmena rétoriky

18.10.2004, 00:00
V koalícii to začalo vrieť -- objavili sa správy, že predseda SDKÚ premiér Mikuláš Dzurinda uvažuje o možnosti povolebnej koalície s ĽS-HZDS. Kedysi neprijateľné hnutie sa tým asi definitívne vymanilo z izolácie. Béla Bugár je navyše pobúrený tým, že SDKÚ vytvára koalície s ĽS-HZDS na úrovni VÚC, čím chce oslabiť pozície SMK.

V koalícii to začalo vrieť -- objavili sa správy, že predseda SDKÚ premiér Mikuláš Dzurinda uvažuje o možnosti povolebnej koalície s ĽS-HZDS. Kedysi neprijateľné hnutie sa tým asi definitívne vymanilo z izolácie. Béla Bugár je navyše pobúrený tým, že SDKÚ vytvára koalície s ĽS-HZDS na úrovni VÚC, čím chce oslabiť pozície SMK. Vlastne by sa dalo povedať, že v koalícii nejde o nič nové, len hlavní aktéri sa vymenili. Veď nie je to tak dávno, keď práve Bugár (ale nielen on) uvažoval o možnosti vymeniť koaličného partnera. Namiesto SDKÚ by prišiel Smer, a to nie v budúcom volebnom období, ale už v tom terajšom. Prekážkou vtedy nebola skutočnosť, že Smer sa pokúša mávať protimaďarskou zástavou, ktorá vypadla z rúk rozhaštereným "národniarom", ba zrejme ani to, že predseda Smeru sa netají úmyslom nenechať na vládnych reformách kameň na kameni.
Na to, aby tento svoj úmysel Smer mohol naozaj splniť, musí najprv dosiahnuť víťazstvo v parlamentných voľbách a potom si nájsť koaličného partnera. To môže byť tvrdý oriešok -- Smer sa vmanévroval do situácie, v ktorej bolo nedávno ĽS-HZDS. Má vysoké preferencie, ale do koalície s ním sa nikto nehrnie. Na obidvoch týchto faktoroch má rozhodujúci podiel nekompromisná rétorika predsedu Smeru Roberta Fica (na reálne pôsobenie si budeme musieť počkať až na rok 2006). Zo skúseností však vieme, že propagandistické reči sa hovoria a politický chlieb sa je. Strany súčasnej koalície sľubovali tiež všeličo, napríklad prešetrenie káuz, zvýšenie vymožiteľnosti práva. Namiesto toho staré kauzy prekryli nové aféry, o vymožiteľnosti práva škoda hovoriť v krajine, kde sú podozriví z vrážd prepúšťaní z väzenia preto, že sudcovia "prešvihnú" termíny. Prečo by si ktokoľvek mal myslieť, že sa situácia nezopakuje a z úmyslu zmeniť zmenu neostane opäť len neslané-nemastné torzo? Neslobodno zabudnúť na najdôležitejší faktor -- za každou politickou stranou (vrátane Smeru) sa črtá tieň podnikateľských skupín. A tieto kruhy by zvrat v reformách určite nepotešil.
Práve bod, ktorý by v normálnych spoločnostiach každú koaličnú stranu varoval pred spojenectvom so Smerom -- totiž vyhrážanie sa radikálnou zmenou kurzu -- môže teda mať v našich podmienkach zvláštnu úlohu: nemusí byť žiadnym problémom. Možno Ficovi postačí zmena rétoriky a jeho karta bude opäť v koaličnej hre.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:09