StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

28.04.2003, 00:00
Rodong Sinmun
V USA prebiehajú "smiešne" rozhovory o tom, že aj v prípade, ak zrušíme náš "jadrový program", oni nám nemôžu dať žiadne záruky alebo kompenzácie. Ak Washington bude pokračovať v nátlaku na Pchjongjang bez odpovede, severokórejské obavy, jadrový problém, sa len ťažko bude dať vyriešiť. Pokiaľ USA budú pokračovať v odmietaní poskytnutia právnych záruk, že nepodniknú proti nám vojenské kroky vrátane použitia jadrových zbraní, nemáme na výber -- musíme uskutočniť všetko potrebné na našu sebaobranu. (Editorial severokórejského vládneho denníka 27. 4., citovala Reuters)

The Times
Oživenie svetového hospodárstva je najnovšou obeťou paniky spôsobenej akútnym respiračným syndrómom (SARS). Panika sa šíri tak rýchlo ako vírus spôsobujúci SARS. Vlády spolu zo zdravotníckymi úradmi na celom svete sa snažia zabrániť v ďalšom šírení pocitu úzkosti medzi verejnosťou kvôli chorobe. Dôležité je zachovanie rozvahy a pokojného vysvetľovania. Treba zabezpečiť, aby verejnosť rozumela skutočným rizikám tejto choroby, čo je mimoriadne ťažké, keďže v súvislosti s ňou je veľa otáznikov. Na rozdiel od aids nie je SARS nevyhnutným rozsudkom smrti pre toho, kto naň ochorie. Jeho hrozba spočíva v ľahkosti, akou sa prenáša. Je nesmierne ťažké zabrániť prineseniu choroby do Británie. Preto je potrebné vydať veľa energie na zabezpečenie rýchleho zákroku pri podozrivých prípadoch, čím sa zabráni vážnemu vypuknutiu nákazy. (Dýchať zhlboka, editorial, 25. 4.)

Haarec
Balíček kariet s obrázkami 55 najhľadanejších irackých vodcov sa zužuje, čoraz viac zbehov sa darí chytiť a pokračuje ich vypočúvanie. Otázkou je, ako môže byť pri totalitnom režime, akým ten Saddámov nepochybne bol, v ktorom bol každý policajt, každý učiteľ, každý špecialista na chemické zbrane súčasťou kontrolného mechanizmu, na zozname iba 55 hľadaných mužov. Prečo na ňom nie sú, napríklad, irackí velitelia, ktorí v roku 1988 použili proti Kurdom v Halabdži chemické zbrane? (Pred "osvietenou okupáciou", Zvi Bar´el, 27. 4.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:40