StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

26.10.2003, 23:00
Die Welt

Reformy azylových zákonov, o ktorých sa v týchto dňoch diskutovalo v Rakúsku a vo Francúzsku, majú spoločné jadro: chcú zredukovať sivú zónu medzi zahraničím a uznaným pobytom, v ktorej sa v posledných rokoch zdržiavali státisíce ilegálnych migrantov. Podobne ako v Nemecku, na základe zákonov ich stále viac odmietali. Pomocou rozličných právnych foriem sa im ale podarilo dosiahnuť povolenie na pobyt. Štát po zdĺhavých procesoch konečne dosiahne negatívny rozsudok. Potom nasleduje ďalšia fáza: dotyční zmiznú do ilegality, alebo sa za pomoci rozličných trikov vyhnú odsunu. Obidve krajiny stoja pred rovnakým problémom ako Nemecko. Najefektívnejším prostriedkom by bolo tzv. riešenie tretieho štátu: umožňuje okamžité odmietnutie azylu na hranici, ak imigrant ide z bezpečného tretieho štátu. (Konať, 25. 10)

Die Presse

Kofi Annan a Colin Powell mohli na svojich lakomých kolegov apelovať koľko chceli. Ich volanie narazilo na hluché uši a tvrdé srdcia. Najväčší protivníci vojenského zásahu v Iraku - Rusko, Nemecko a Francúzsko - nepovažovali ani za potrebné, aby do Madridu vyslali delegácie na ministerskej úrovni. Aký obrovský rozdiel v porovnaní s donorskou konferenciou pre Afganistan: vtedy všetci tasili ochotne svoje peňaženky, keď Hamíd Karzaj - miláčik Západu - vyzval krajiny, aby preukázali svoju dobročinnosť. Irak sa stal džbánom bez dna. Štát s druhými najväčšími zásobami ropy na svete síce má potenciál na miliardové dohody, ale najprv treba investovať miliardy do infraštruktúry. A americké firmy si už dávno zaistili dobré štartovacie pozície. Keď sa teraz dokonca vynorili pochybnosti aj u šéfa Pentagónu Donalda Rumsfelda, môžu Annan a Powell apelovať koľko chcú - svet sa bojí rizika. (Za pár dolárov navyše, Thomas Vieregge, 25. 10.)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:44