StoryEditor

Výhrady voči Európe

15.04.2003, 00:00

Maďarská referendová neúčasť varuje. Hoci Slovensko by malo mať poistku na vstup do únie aj v prípade neplatného referenda, bola by to prehra celého smerovania samostatnej SR i súčasnej vlády. Niet pochýb, že práve integračné úspechy v uplynulých štyroch rokoch pomohli SDKÚ do vlády a jej poprednej pozície v nej. A naopak, Smer pre spochybňovanie integrácie SR v posledných predvolebných týždňoch nejaké percento stratil. Napriek relatívne pevnému elektoriátu by o hlasy prišlo určite aj KDH, keby so svojimi výhradami s dnešnou naliehavosťou vystúpilo pred voľbami. A na druhej strane by možno zasa získalo voličov, ktorým sa západná Európa zdá príliš voľnomyšlienkárska, liberálna a socialistická. Európa je taká, aká je a hoci sa jej pokrok rodí pomaly, určite to pokrok je a bude. Stojí na všeľudských večných hodnotách, ktoré sa v jej dejinách nikdy nenapĺňali tak silne a tak v prospech človeka, ako v týchto desaťročiach.
Ak sa Slovensko má vymedzovať voči Európskej únii, malo tak urobiť hneď na začiatku prístupového procesu. Vtedy by sa európski predstavitelia nečudovali, ale jasne by nám povedali -- ak nechcete, nemusíte. A mali by pravdu, lebo nie oni vstupujú k nám, ale my k nim. Ich rodinné zvyky i povahu jednotlivých členov rodiny poznáme už dosť dlho. Nepatrí sa ešte pred dverami upozorňovať domácich, že my máme svoje pravidlá správania a budeme si u nich robiť, čo chceme.
Iniciatíva KDH sa zrejme nepresadí, i keď najmä z časti HZDS môže očakávať podporu. Účelovým spojencom bude i KSS, ktorá integráciu odmieta ideologicky z iných, ale prakticky z tých istých príčin. Návrh na ústavný zákon prišiel nešťastne, pred referendom, lebo narobí v mysliach mnohých voličov ešte väčší zmätok. Vie sa o negatívnych cenových a administratívnych dôsledkoch vstupu, ktoré v krátkodobom horizonte budú prevažovať nad pomerne platonickými pozitívami. Máva sa Švajčiarskom či Nórskom, ktoré ostali mimo EÚ -- ale nie preto, lebo mimo únie sa dá zbohatnúť rýchlejšie, ale preto, lebo bohatí už boli a nechceli o výsady prísť. Slovensko iný úspešný variant, ako začlenenie sa do európskych a atlantických štruktúr nemá. Na rozdiel od Švajčiarska, ktoré je v Európe ostrovom ešte väčšieho blahobytu, by Slovensko bolo konfrontované s malosťou a zaostalosťou. Príklady Portugalska a Grécka ukazujú, že ekonomické ťažkosti malých krajín sa stali problémami celej únie. Podobne, aj keď možno nie tak intenzívne, to bude aj na Slovensku.
V Maďarsku sa na platnom, ale šokujúcom referende výrazne podpísala nezmieriteľná opozícia. U nás veľká časť opozície vstup do EÚ podporuje, ale proti vystúpila časť koalície. KDH sa domáha vecí, kde nie sú žiadne prekážky. Ak by vznikli, napríklad eliminácia daňovej konkurencie v priamych daniach, aj tak sa budú musieť podriadiť všetky členské krajiny, ústavný zákon-nezákon. A druhá časť výhrad smeruje proti takým zásadným hodnotám, že sú výhradami voči Európe už dnes.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 04:03