StoryEditor

Podľa seba súdi iných

02.08.2002, 00:00

Na správu o obvinení z trestného činu poškodenia veriteľských práv FNM zareagoval Jozef Majský prostredníctvom tlačového oddelenia svojej firmy Sipox Holding vyhlásením, že už od mája mal informáciu o príprave predvolebnej medializácie jeho osoby. Jozef Majský zrejme uvažuje v rovine: podľa seba súdim teba. O niektorých jeho mediálnych hrách by sa dalo dlho rozprávať. A treba povedať, že on mal na ne aj príslušné inštrumentárium. Ak aj niekto načasoval jeho obvinenie do predvolebného obdobia, o čom sa dá úspešne pochybovať, je to v porovnaní s Majského schopnosťou efektívne usmerniť udalosti obyčajný amaterizmus.
Je dobré mať v médiách strčený prst, aby som mohol určité veci usmerniť, vyznal sa minulý rok v istom rozhovore Jozef Majský. Zároveň sa pochválil, že má strčený prst minimálne v šiestich médiách aj "v pomerne významnej slovenskej televízii". Nemá význam hádať, ktoré médiá kontroluje momentálne. Bežný pohľad do redakčného archívu a obchodného registra napovedá, že firmám, cez ktoré strká prst do médií, podobne ako svojim obchodným a priemyselným firmám, neobvykle často mení názvy, sídla, orgány aj právne formy podľa zásady dobrého hráča: do pohyblivého terča sa ťažko strieľa. Okrem Rádia Twist, kde si napodiv udržiava stabilnú pozíciu, sa v minulosti hovorilo o jeho vlastníckej kontrole denníkov Sme, Slovenská republika, Národná obroda, televízie Markíza, respektíve jej prevádzkovateľa Slovenskej televíznej spoločnosti, nedávno získal od Fruniho Horizontu aj týždenník Profit. Pri inštitúte tichého spoločenstva a ďalších možnostiach skrytej kontroly firmy, ktorú umožňuje slovenská legislatíva, vie o aktuálnom umiestnení Majského prstov v médiách možno len on a jeho právnik. Helena Hulmanová, ktorá za Sipox Holding komunikuje s médiami, je súčasne aj členkou Rady Slovenského rozhlasu. Jozef Majský je honorárny konzul Cyperskej republiky (obľúbeného daňového raja východoeurópskych podnikateľov). Má diplomatický pas a všetky požitky s ním súvisiace. V sporoch so štátom môže naplno využiť ono známe: štátni úradníci a predstavitelia môžu robiť len to, čo im dovoľujú zákony, podnikateľ môže robiť to, čo mu zákony nezakazujú. A zákony toho na Slovensku v minulosti dosť nezakazovali a ak aj dnes zakazujú, tak často nejednoznačne. S takýmto zázemím sa dá pomerne efektívne pracovať na, ako tomu Majský hovorí, "určitej atmosfére".
Výsledkom tejto určitej atmosféry môže byť aj fakt, že po februárovom zverejnení záznamu pamätného rozhovoru podnikateľa Jozefa s Vladimírom Frunim, verejnosť, skôr ako informáciu o Majského kauze s FNM, očakávala objasnenie pohybu osôb, majetku, zmlúv a vlastníckych práv v Horizonte Slovakia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:21