StoryEditor

Jasnejšie, ale nezmieriteľné

17.02.2003, 23:00

Koniec marca predo dvermi a pokrok nikde. Asi tak by sa dal charakterizovať stav, ktorý nastal vo WTO -- Svetovej obchodnej organizácii. Neveští nič dobré, pretože itinerár plnenia rozvojového programu z katarskej Dohy z novembra 2001, ktorý na marec určuje uzavretie rámca pre ďalšie rozhovory, je ohrozený. Stanoviská v rozporných otázkach sa nezbližujú. Za jediný pokrok sa dá považovať kryštalizácia rokovacích pozícií.
Cez víkend sa v Tokiu stretli ministri zodpovední za obchod z 22 členských krajín WTO, aby neformálne hovorili najmä o dvoch základných problémoch, na ktorých viazne ďalšia liberalizácia svetového obchodu. Nielen obchodný a ekonomický, ale humanitárny význam má uvoľnenie výroby lacnejších generických liekov pre rozvojové krajiny. Pred mesiacom v Davose svitla nádej na skoré prijatie dohody, ale nasledujúce týždne, a najmä Tokijská schôdzka, ich schladili. Všeobecné pozitívne prístupy sa stále nedarí dostať do akčnej podoby. Pritom každý deň zdržania znamená ďalšie tisíce chorých a mŕtvych aj na choroby, ktoré sa dajú liečiť.
Druhou prekážkou, ktorá má tiež aj humanitárny rozmer, je obchod s poľnohospodárskymi produktmi. Sprostredkovateľ WTO Stuart Harbinson predložil návrh, ktorý navrhuje do deviatich rokov zrušiť vývozné podpory na poľnohospodársku produkciu a znížiť dovozné clá. Mal by to byť určitý kompromis medzi krajnými stanoviskami. Na jednej strane je USA a tzv. Cairnská skupina, ktorá zahŕňa Brazíliu, Argentínu a ďalších 16 krajín, ktoré sú významnými vývozcami poľnohospodárskej produkcie. Presadzujú maximálne 25-percentné clá. Proti tomu, ale aj proti Harbinsonovmu plánu, je Európska komisia. V Tokiu jej predstavitelia označili jeho návrh za poplatný veľkým vývozcom, lebo sa sústreďuje na clá a subvencie, ale nepostihuje iné nástroje podpory produkcie a exportu, ako sú vývozné úvery a potravinová pomoc. Európska komisia išla do Tokia s protinávrhom -- zníženie ciel na dovoz z rozvojových krajín na 36 percent, zníženie vývozných subvencií o 45 percent a podpory produkcie o 55 percent. K Európe sa pripojilo i Japonsko. Do sporu sa svojou váhou pokúša zasahovať i OECD, ktorej dôležitým cieľom je práve liberalizácia svetového obchodu. Upozornila na neúnosnosť súčasnej úrovne subvencií a ciel, ktorá delí svet na krajiny, ktoré z bariér profitujú a krajín, ktorá nimi trpia. V tejto súvislosti sa uvádza, že v krajinách OECD šlo v roku 2001 na pomoc poľnohospodárstvu 311 miliárd dolárov.
V Dohe sa ministri dohodli, že rozhovory o nastolených otázkach sa musia uzavrieť do konca roka 2004. Kľúčové politické a obchodné rozhodnutia by sa mali urobiť na ministerskej schôdzke v septembri v mexickom Cancúne. Tokijský víkend k jej príprave pomohol len v jednom -- dohodli sa, že sa nedohodli. Nie je to dobré, lebo aj WTO si kladie za úlohu, aby svetový obchod a ďalšie globalizačné tendencie boli na prospech všetkým a zmierňovali, nie vyostrovali protiklady súčasného sveta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 16:12