StoryEditor

Dôsledky jednej "guláš párty"

19.08.2003, 00:00

Scenár sa opakuje. Neprešiel ani rok od zostavenia kabinetu, a už tu máme politickú subjekt, ktorý je nespokojný so svojimi zástupcami v exekutíve. Tak trochu prekvapujúco však aktérom tohto dejstva nie je SMK a zo všetkých smerov kritizovaný eurointegračný podpredseda vlády Pál Csáky. Na minulotýždňovom stretnutí s Robertom Ficom šéf SMK Béla Bugár konštatoval, že sa nedomnieva, že by bol vhodný čas na odvolanie vicepremiéra. Mužmi "na odstrel" sú zástupcovia liberálov -- podpredseda vlády a minister hospodárstva Robert Nemcsics a štátny tajomník ministerstva dopravy Branislav Opaterný. Vedeniu liberálov sa nepozdáva spôsob, akým obaja dávajú najavo nespokojnosť s pomermi v strane, a tak zrejme budú musieť odísť. Ono sa ani niet veľmi čo čudovať. Zrejme v ktorejkoľvek súkromnej firme povedať majiteľovi, že jeho metódy sú stalinské, by znamenalo "urýchlený" odchod z firmy. Podľa známych záverov nedeľňajšej "guláš párty" chce ANO vyčkať do 25. augusta, dovtedy majú Opaterný s Nemcsicsom čas odísť dobrovoľne. Potom na rokovaní predsedníctva chce vedenie prijať zásadné rozhodnutie. Riešením by mohol byť návrh na odvolanie ministra i štátneho tajomníka. V prípade prvého musí dať návrh na odvolanie predseda vlády, štátneho tajomníka odvoláva vláda na návrh príslušného ministra.
Črtá sa tak situácia dosť podobná tej zo začiatku minulého roka. Šéfovi ľavicových demokratov sa vtedy prestala pozdávať ministerka financií Brigita Schmögnerová. "Politicky sa nám akosi nevydarila," povedal. Kreslo patrilo SDĽ, Koncoš požiadal predsedu vlády, aby ministerku odvolal a... Schmögnerová v kresle ostala. "Tento post patrí SDĽ, nedospel som však k presvedčeniu, že ministerku financií je potrebné odvolať," vysvetľoval vtedy Mikuláš Dzurinda rozhodnutie podržať ministerku voči jej straníckemu šéfovi. Schmögnerová síce nakoniec opustila vládne kreslo dobrovoľne, Koncošove renomé však utrpelo.
V prípade Nemcsicsa a Opaterného sa spomína, že ak skončia v parlamente a neodídu z politiky ako ich stranícky kolega Imrich Béreš, mohli by posilniť premiérovu SDKÚ. V čase, keď sa trom koaličným partnerom čoraz menej pozdáva predseda tej štvrtej, má premiér ideálnu príležitosť profesijne najmladšieho člena koalície "umravniť".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:48