StoryEditor

Špekulanti čakajú, aký ťah FED zvolí (komentár)

06.09.2016, 00:00

Cena zlata sa v priebehu minulého týždňa prepadávala z úrovne 1324 USD v pondelok až postupne k 1302 USD vo štvrtok. Potom však prišiel piatok a smer cenového pohybu sa zmenil. Cena začala prudko stúpať až niekde k 1326 USD, aby do konca týždňa už len mierne skonsolidovala. Striebro bolo v rovnakom čase o niečo pokojnejšie. Pohybovalo sa v pásme od 18,80 USD až k 18,60 USD. No v piatok napokon rovnako vystrelilo a pohybovalo sa ďalej, priam nezastaviteľne smerom vyššie.

Cena zlata nakoniec uzavrela koncom minulého týždňa na úrovni 1324,8 USD, čo bolo o 4,3 USD viac ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 19,42 USD, čo bolo o 77 centov viac ako predminulý týždňom. Pomer cien zlata a striebra týmto mierne klesol na úroveň 1 ku 68,22 čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo relatívne viac ako zlatu. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol na úrovni 239,48. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 96,63.

Posledný komentár o drahých kovoch som písal pred dvoma týždňami. Zlato dokázalo medzitým pekne padnúť. Samozrejme blogosféra hovorila o manipulácii s cenami. Veď, čo inšie by za tým mohlo byť, keď FED, ECB či BoJ tlačí nové peniaze a cena drahých kovov stále nie je nad 2000 USD pri zlate, resp. 50 USD na striebre?

Je to pre mnohých prekvapivé, ale trh funguje zatiaľ inak. Market makeri (veľké banky) buď naskladňujú zlato (ak je cena na spot pod futures – trh je v stave contanga) a vytvárajú voči naskladnenému zlatu krátke kontrakty alebo vyskladňujú (spot je nad futures – trh je v stave bakwardácie) a vytvárajú voči obchodu dlhé kontrakty. Ak trvá druhý typ na trhu dlhšie a prejavuje sa na viacerých kontraktoch, market makrom sa ťažšie zháňa fyzické zlato – na trhu je stres. A to by sa nemalo v normálnych dobách stávať. Zlata je totižto relatívne dosť. Nespotrebováva sa, je na skladoch. Dlhé veky sa hromadí. A market makri by ho mali byť schopní zohnať a zrealizovať daný obchod.

Ak sa tak nedeje, niekto drží zlato a nechce sa ho zbaviť. Bojí sa budúceho naplnenia obchodných podmienok kontraktov. Tento stav sme mali začiatkom roku 2016. Cena následne výrazne rástla; z 1050 až k 1370 USD. Od mája je na trhu stav opačný. A trh je ovládaný špekulatívnymi nákupmi a predajmi. Cena zvykne stúpať a klesať. Nič prekvapivé. A to sa aj za ostatné tri mesiace dialo.

Zmenilo sa za dva týždne niečo? Najprv sa zdalo, že áno. Na trhu sa opätovne objavila backwardácia. Na facebook „viagoldinfo“ som postoval, že ak sa tento trend potvrdí aj ďalší týždeň, tak by sme mohli zažiť konečne zmenu na trhu – trhy by viac ovládal reálny dopyt po fyzickom kove, než ako to už tri mesiace robili špekulatívne nákupy na páku. Zároveň som však upozorňoval, že sa stále môžeme pozrieť pod 1300 USD. To sa skoro naplnilo. Zlato kleslo niekde k 1302 USD. Potom však prišli nie najlepšie čísla z trhu práce v USA a zlato opätovne vystrelilo. Dôvod bol zjavný. Pozitívne reagovali napr. aj akcie. Špekulanti reagujú na tieto správy dnes v zmysle potenciálnych intervencií FEDu. Čakajú na ďalší ťah FEDu. To v ich ponímaní znemená tlačenie nových peňazí. Ergo rast akciových trhov, či nominálny rast zlata.

Ako sa danom momente zmenila situácia z hľadiska dopytu a ponuky na trhu so zlatom? Zvýšený dopyt po fyzickom kove sa znížil, backwardácia sa odstránila. Stres zmizol. Čo to znamená z hľadiska cien vyjadrených v dolároch? To, že stále budeme vidieť volatilitu na trhu. Špekulanti budú reagovať na podobné správy, ako z minulého piatka a trh bude plávať. Stále je tu možnosť pádu pod 1300 USD. Cenu nad dnešné úrovne by za súčasných podmienok tlačili hore len špekulatívne nákupy. To sa však všetko môže rýchlo zmeniť; trh reaguje na všetko možné. Skôr sa stále prikláňam k nižším (pod 1300 USD), ako vyšším cenám.

Čo treba z určitosťou povedať je, že trh so zlatom nie je už až tak „prekúpený“, ako sa dnes javí trh so striebrom. Striebra je na trhu dosť. A súčasný dopyt je čisto špekulatívny. Znamená to, že cena sa môže výrazne prepadnúť. A ani by som sa tomu nečudoval. Faktom je, že zatiaľ sa ceny celkom držia. Striebro zažilo výrazný nárast voči zlatu. Pomer k zlatu máme stále pod 1 ku 70. Pred pár mesiacmi bol pomer aj 1 ku 80. Stále si myslím, že pomer bude aj nad 1 ku 90. Ten čas je však zjavne ešte ďaleko. Ak sa na trhu so striebrom nič zásadné nezmení, je nutné očakávať nižšie ceny. Ak prídu, prídu naraz a prudko.
Viagold je i na Facebooku. Staňte sa fanúšikom.

Vývoj cien drahých kovov kitco.com, viagold.sk

Zdroj: kitco.com, viagold.sk

Matúš Pošvanc, viagold.sk

01 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa 04 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 05 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:13