Reuters
StoryEditor

Venezuelčania prešli na kryptomeny

18.09.2016, 00:00

Za posledné dva týždne sa udialo niekoľko udalostí. Tou najhlavnejšou, bolo to, že kryptomeny si opäť našli miesto v krízou zmietanom štáte. Ďalšie dôležité správy sa zaoberali bankami, či už komerčnými alebo tzv. Bitcoinovými. Rovnako sa písalo aj o nechválne známom projekte DAO alebo o novej aplikácii pre hudobných interpretov.

Vyzerá to tak, že kryptomeny sú opäť platidlom, ktorému môžu obyvatelia v zlých podmienkach veriť. Po tom čo sa tak stalo v Grécku, Číne alebo na Cypre, sa dostali k slovu kryptomeny aj vo Venezuele. Krajina sa zmieta v hlbokej kríze. Obyvatelia nemajú čo jesť a v krajine nie sú dostupné ani základné tovary, ako napríklad toaletný papier. Dôvodom je hyperinflácia meny Bolívar. Obyvatelia tak prešli na Bitcoin a za jeden týždeň sa zobchodovala hodnota 16 miliónov dolárov, čo je mimochodom zatiaľ rekord vo Venezuele. Spoločnosti, ktoré umožňujú platby v Bitcoinoch už zaviedli aj inú kryptomenu, Dash, ktorá je oproti Bitcoinu anonymnejšia. Od tohto kroku sa očakáva úspech, keďže nikto nevidí svetlú budúcnosť Venezuely v najbližšej dobe.

Okrem automatov a ostatnej infraštruktúry týkajúcej sa Bitcoinu, už vzniknú aj tzv. Bitcoin banky. Toho sa ujala spoločnosť Razormind. Spoločnosť investuje 5 miliónov eur do toho aby založila banku v Belfaste a v Paríži. Okrem toho, že budú poskytovať vklady/výbery z účtov, budú poskytovať aj úvery v Bitcoinoch. Konkrétne krátkodobé úvery s nulovým úrokom, alebo jednodenné pôžičky s vysokým úrokom.

Pred pár týždňami sme písali o tzv. projekte DAO, čo bola decentralizovaná organizácia slúžiaca na podporu potenciálnych projektov. Jednoduchšie povedané investičný fond, ktorý je decentralizovaný, čiže nie je potrebná žiadna byrokracia pri investovaní. Hlasovanie a podiel boli rozdelené na základe investovanej sumy. Tento projekt bol napadnutý hackermi a tí si z neho vytiahli 50 miliónov dolárov v kryptomene Ethereum. Po tejto udalosti je tento projekt prakticky mŕtvy a strata užívateľov sa vyriešila čiastočne tak, že vývojári použili Hard-fork. To znamená, že od určitého času sa všetky transakcie vrátili naspäť do pôvodných rúk, teda ako keby sa nič nestalo. Následne sa prepadla aj hodnota meny Ethereum, keďže sa predpokladalo, že aj ona má chybu vo svojom pôvodnom algoritme. A teda podobne ju môžu napadnúť hackeri. A tak vznikla jeho odnož, mena Ethereum Classic, ktorej hodnota zo začiatku výrazne rástla a dalo sa na nej pekne zarobiť. Avšak v súčasnosti sa zistilo, že od hackerov prešli zvyšné peniaze práve do tejto kryptomeny. To vyvolalo špekulácie, že sled udalostí nebol celkom náhodný a existuje spojitosť medzi hackermi a Ethereum Classic.

Správou, ktorá pozitívne prekvapila najmä investorov, bol nárast hodnoty meny Ripple. Spoločnosť, ktorá sa zameriava najmä na použitie krypto-systémov v bankovom sektore, vyzbierala od investorov 55 miliónov dolárov. Ripple je už dlhšie tŕňom v oku niektorých kryptomenových nadšencov, práve kvôli tomu, že mena nie je dokonale decentralizovaná. Aj preto, že sa zameriava najmä na inovácie v bankovom sektore, pričom si už našla 15 zainteresovaných bánk. To ale investorov nemusí trápiť a skoro 50 percentné vyskočenie hodnoty určite nejedného potešilo.

Článok ukončíme zaujímavým projektom od spoločnosti Revelator. Spoločnosti sa podarilo získať 2,5 milióna eur na aplikáciu pre hudobníkov. Presnejšie má spoločnosť poskytovať licencie na piesne hudobníkov, ktorým by mali byť adresované finančné prostriedky na základe použitia ich piesní. To, čo prakticky na Slovensku vykonáva Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA), by malo prejsť na Blockchain. Samozrejme, táto myšlienka vyvoláva obavy, keďže je proti rozumu platiť autorovi za to, že sa pieseň pustí napríklad na rodinnej oslave alebo na trhoch v nejakej obci. Avšak môžeme sa na to pozrieť aj z druhej strany. V konečnom dôsledku by boli tieto platby aspoň transparentnejšie a menej nákladné na chod samotného systému.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:34