StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

24.03.2003, 23:00

Süddeutsche Zeitung
Niet vari problému na tomto svete, o ktorého príčinách a riešení by sa hovorilo častejšie. Oným problémom je celosvetový nedostatok pitnej vody. Bez čistej vody sa musia zaobísť približne dve miliardy ľudí, na nedostatok neškodlivej vody dopláca ročne niekoľko miliónov osôb svojím životom. Najväčším vodohospodárskym problémom zostalo zavlažovanie v poľnohospodárstve. Práve ten však možno vyriešiť najľahšie. Žiada si to však peniaze, ktoré maloroľníci nemajú. Namiesto podpory poľnohospodárov vynakladajú štáty obrovské prostriedky na výstavbu priehrad alebo presmerovanie vodných tokov. Odborníci už dávnejšie upozorňujú na to, že priehrady sú tým nezmyselnejšie, čím sú väčšie. (Veľa slov a málo vody, ur, 24. 3.)

Vers l'Avenir
Zasa až také ľahké to nie je. Američania zaznamenávajú prvé prehry vo vojne s Irakom. Nečakaný odpor irackých jednotiek môže viesť k dlhému a namáhavému konfliktu a k obnoveniu "vietnamského syndrómu". (Zasa až také ľahké to nie je, editorial, 24. 3.)

Het Laatste Nieuws
Nebezpečenstvo prvých neúspechov v Iraku je o to väčšie, že súbežne s bojom v teréne zúri vojna médií a obrázky mŕtvych či zajatých Američanov sú "skutočnou fackou" pre amerického prezidenta Georgea W. Busha. Každý ďalší deň bojov je výhrou pre Saddáma a prehrou pre Busha. Prezident USA to však predpovedal -- na rozdiel od mnohých prorokov bleskovej vojny upozorňuje, že to môže byť ťažšie než sa čakalo. (Predlžovanie bojov výhrou pre Saddáma, editorial, 24. 3.)

Die Welt
V čase, keď vojna proti irackému diktátorovi silnie, nemali by sme sa hádať na tému, či a ako bolo možné tejto vojne zabrániť. Prvoradou úlohou medzinárodného spoločenstva momentálne je, aby sa úplne nezrútil svet zdravého rozumu vybudovaný po druhej svetovej vojne. Prakticky v priebehu jednej noci sa ocitol zväzok, ktorý po viac ako 40-ročnej studenej vojne zvíťazil nad komunizmom a jeho svetovládnymi ambíciami, v novej, úplne inej, vnútornej studenej vojne. Berlín vypovedal osobitný dlhé desaťročia budovaný vzťah s Washingtonom. A Francúzsko, najstarší spojenec USA, sa vydalo vedome na cestu antiamerikanizmu a vyťahuje staré európske hegemonistické utópie, s ktorými sa dejiny už dávno rozlúčili. (Návrat k zdravému rozumu, Ernst Cramer, 24. 3.)

Predchádzajúci monitor

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. máj 2024 05:41