india ulica ľudiaReuters
StoryEditor

Indický run na banky znamená nákup Bitcoinov (komentár)

28.11.2016, 23:00
Posledné dva týždne boli pre Bitcoin dôležité najmä v Indii. Avšak rovnako sa diskutovalo o budúcnosti bankového sektora v Taliansku. Správy rovnako prichádzali aj z Číny alebo Južnej Kórei či Dubaja.

Ako sme predpovedali v minulom článku, obchodovanie Bitcoinu v Indii vzrástlo. Vláda sa totiž rozhodla stiahnuť z obehu dve najpoužívanejšie bankovky. Zámerom vlády je „prečistiť“ menu, keďže predpokladá, že v obehu je veľké množstvo falošných bankoviek. Tento krok samozrejme napomohol alternatíve ako je Bitcoin. Jeho cena sa aktuálne v Indii pohybuje okolo 900 dolárov, čo je o 16% vyššia cena ako inde vo svete.

India tak môže slúžiť ako ďalší príklad, keď Bitcoin slúži ako alternatívne platidlo v prípade problémov národnej meny.

Objavili sa domnienky, že podobná situácia by mohla nastať aj v Taliansku. Avšak predpokladaný scenár sa skôr podobá situácii na Cypre z roku 2013. Vtedy vďaka problémom miestnych bánk a tzv. bail-in narástlo obchodovanie Bitcoinu desaťnásobne. Predmetom úvah o problémoch v Taliansku, je banka Monte dei Paschi di Siena, ktorá v júli neprešla záťažovými testami.

Problémom je pre ňu nedostatočný vlastný kapitál. V súčasnosti sa to snaží vyriešiť emitovaním akcií v celkovej hodnote 5 miliárd eur. Otázne je, či sa jej tento krok podarí, ak nie, tak nastanú radikálnejšie kroky. A tu sa predpokladá, že by to bolo vodou na mlyn Bitcoinu, podobne ako na spomínanom Cypre. Rovnako bude zaujímavé, ako dopadne decembrové referendum, ktorého predmetom je hlasovanie o niekoľkých zmenách v rámci ústavy.

Najpodstatnejším bodom bude posilnenie vlády na úkor regiónov a oslabenie senátorov, kde v súčasnosti je senát rovnocenný s poslaneckou snemovňou. Výsledky ukážu postoj ľudí voči svojim zástupcom. Po skúsenostiach s Brexitom a Trumpom to môže dopadnúť rovnako prekvapivo. Avšak čo bude prekvapivé pre finančné trhy, bude pozitívne pre Bitcoin.

A  naspäť do Ázie. Paradoxne, čínsky plánovači z centrálnej banky smerujú k využitiu krypto-systémov. Banka zverejnila ponuky práce, kde hľadá šiestich odborníkov z oblasti FinTech a Blockchainu. Teda tzv. účtovnej knihy. Technológie, ktorá stojí za Bitcoinom a ostatnými krypto-menami. Čínska centrálna banka a vláda už skôr vyjadrila záujem mať digitálnu menu.

Keďže jej prostredníctvom by dokázala udržovať úplnú kontrolu nad systémom. Nad tým či sa jej to podarí, je zatiaľ len veľký otáznik. Každopádne to môže slúžiť ako zaujímavý paradox, keď už sa aj socialistická vláda zaujíma o kryptomeny. Ako protipól pôsobí Singapur, krajina s jedným z najlepších podnikateľských prostredí. Miestna centrálna banka ohlásila partnerstvo s konzorciom R3, čo je konzorcium viac ako 60 bánk skúmajúcich Blockchain.

Cieľom je čo najviac využiť výhody Blockchainu. Teda nízke náklady, transparentnosť a bezpečnosť. O týchto a ďalších vlastnostiach sme písali prednedávnom aj v štúdii o krypto-systémoch.

Opačným smerom sa vydala Južná Kórea, ktorá chce regulovať digitálne meny. Komisia pre finančné služby sa tak rozhodla vzhľadom ku rastúcej popularite Bitcoinu v krajine. Priemerne rastú transakcie 6% mesačne v porovnaní s minulým rokom. A celkovo sa od januára 2015 zobchodovalo 1,3 miliardy dolárov. Avšak treba poznamenať, že to nebude typ regulácie, ktorý by ohrozoval používanie Bitcoinu.

Bude to pravdepodobne regulácia, ktorá sa nedávno zavádzala aj v Japonsku. V podobe požiadaviek, aby burzy boli licencované a dodržiavali pravidlá na ochranu spotrebiteľa. Podobným smerom by sa chceli vybrať aj úradníci v Dubaji. Treba upozorniť, že to nemusí mať nevyhnutne negatívny dopad. Pretože regulovanie tohto typu zlepší povesť Bitcoinu medzi obyvateľmi.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:22