StoryEditor

Čo je náročnosť, čo pravdivosť

12.12.2002, 23:00

Budúcoročný rozpočet bol schválený prekvapujúco rýchlo a bezproblémovo, len po necelých dvoch dňoch rozpravy. V minulých rokoch tu boli týždňové maratóny pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov, ale najmä politicky motivované exhibície, ktoré cez televízne prenosy občanov poriadne otrávili. Rozpočet na rok 2003 bol dobre odborne zostavený, podobne aj jeho modifikácia po zmene vlády. Vládna koalícia dobre politicky pracovala, aj v posledných štádiách jeho prípravy, pri úpravách a schvaľovaní sa našla zhoda. Čo nešlo priamo, šlo inak. Niektoré zmeny dostal minister do schválenej podoby cez poslanecké návrhy -- napríklad redukciu podpory bytovej výstavby, ktorá je prospešná pre rozpočet, ale celkový dosah je problematický. Vecnej analýze jednotlivých stránok rozpočtu sme sa v článkoch redaktorov i externých odborníkov venovali v dosť rozsiahlej miere a vzhľadom na zložitosť podmienok tému neopúšťame. Napriek rôznym vecným pohľadom sa možno zhodnúť na výstižnosti dvoch prívlastkov, ktoré budúcoročnému rozpočtu priradil minister financií Ivan Mikloš -- rozpočet 2003 je náročný a pravdivý.
Náročný bude pre obmedzenosť zdrojov a to, že budúci rok je rokom nástupu reforiem. Dostavia sa ich náklady, dôsledky na spoločnosť a občana, ale pozitívne účinky prídu až v budúcich rokoch. V komplexe viacerých zmien bude rok 2003 vo viacerých smeroch skúškou odolnosti -- jednak obstáť v ťažších podmienkach a jednak vo vytrvaní v nastúpenej ceste reforiem. Hlasovanie KDH o novele zákona o verejnej službe ukazuje, že problémy sa otvárajú a dalo návod, ako majú "postihnutí" postupovať: účelovou agitáciou podfarbenou skrytou ideológiou si v koalícii nájsť "rozviklanú" tehličku a skúsiť ju vytiahnuť. Teraz je to KDH, potom niekto iný a stavbu bude musieť, podobne, ako v predchádzajúcej vláde, vartovať SDKÚ, a to so všetkými zlými politickými bodmi.
Pokiaľ ide o pravdivosť rozpočtu, treba pripomenúť, že je pokračovaním reforiem tvorby a plnenia rozpočtu, ktoré v minulých rokoch urobilo ministerstvo pod vedením Brigity Schmögnerovej (programové rozpočtovanie, strednodobý výhľad, integrácia štátnych fondov, decentralizácia verejných financií). Zaradenie doteraz mimorozpočtových, memorandových položiek pod štátny rozpočet je ďalším krokom k jeho prehľadnosti a predvídateľnosti. V rozpočte nie sú na rozdiel od predchádzajúcich rozpočtov neisté príjmy. O tie sa postaral prijatý návrh bodu uznesenia NR SR predsedu rozpočtového výboru Pála Farkasa, ktorým sa vláde uložilo použiť štátne finančné aktíva z predaja Forumu, licencií, pohľadávok Slovenskej konsolidačnej a z deblokácií na splátky štátneho dlhu a na zníženie schodku štátneho rozpočtu na rok 2003.
Štátny rozpočet je schválený, ale ešte nie definitívne. Bude ho podpisovať prezident republiky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. máj 2024 12:19