StoryEditor

Zahmlené deblokácie

02.12.2002, 23:00

Spolu s pozvánkou nám predstavitelia aliancie dali jasne najavo, aby sme čas do samotného vstupu využili efektívne. Hlavne v úsilí o zvýšenie transparentnosti politického a ekonomického života. "Je to korupcia, ktorú nám stále vyčítajú," uviedol v médiách po summite NATO prezident Rudolf Schuster, ktorému jeho americký kolega George W. Bush pri dvoch posledných stretnutiach naznačil, že pri odstraňovaní tohto problému čaká Slovensko ešte veľa roboty.
O transparentnosti a boji proti korupcii sa hovorí v Programovom vyhlásení druhej vlády premiéra Mikuláša Dzurindu: "Vláda prijme opatrenia na minimalizáciu vzniku korupcie a dopracuje systém na kontrolu použitia verejných prostriedkov." V rámci reformy verejných financií plánuje vláda efektívnejšie nakladať s peniazmi občanov odvedenými do štátneho rozpočtu. Chce zlepšiť systém verejného obstarávania, usporiť pri tom náklady, zvýšiť priehľadnosť vynakladania finančných prostriedkov a súčasne obmedziť korupciu.
Zámery dobré, veľkolepé, chvályhodné. Len aby sa v začínajúcom funkčnom období vlády aj naplnili. Na ministerstve financií si z transparentnosti zatiaľ ťažkú hlavu nerobia. Aspoň pokiaľ ide o deblokácie zahraničného dlhu, predovšetkým ruského. Zásady vlády pre postupy pri správe a vyrovnaní pohľadávok SR v zahraničí, podľa ktorých sa deblokácie riadia, sa opierajú o viaceré zákony. Medzi nimi však nie je zákon o verejnom obstarávaní. Ako sa teda uplatňuje princíp priehľadnosti, rovnakého zaobchádzania, nediskriminácie uchádzačov a ako sa dodržiavajú zásady hospodárnosti pri vynakladaní finančných prostriedkov pri verejnom obstarávaní, o ktorom tento zákon hovorí? Nemalo by ministerstvo zverejniť ponuku na konkrétnu deblokáciu, o ktorú by súťažilo viacero firiem? Výberová komisia, zložená z expertov a zo zástupcov rôznych inštitúcií, by na základe stanovených kritérií vyhodnotila výsledky a odporučila ministrovi financií a následne vláde firmu, ktorá by vyšla z výberového konania víťazne. To by sa už dalo hovoriť o transparentnosti a znižovaní rizika korupcie aj v súvislosti s deblokáciami. Súčasný stav, keď sa rozhodovacie právomoci koncentrujú do rúk Poradného orgánu ministra financií, ktorému šéfuje štátny tajomník ministerstva financií (MF) Vladimil Podstránsky (SMK), nie je dostačujúci. Išlo a ide o miliardy v pohľadávkach, ktoré sú majetkom štátu. Len dlh voči Rusku bol ku koncu minulého roka vyše jednej miliardy USD. Pri súčasnom netransparentnom stave sa dá ťažko pozrieť na prsty členom poradného orgánu. Absentuje aj informovanie verejnosti, veď ide o majetok štátu. Na internetovej stránke Úradu vlády a MF chýbajú viaceré materiály o výbere firiem na deblokovanie dlhu. Kto a na základe akých kritérií vlastne vyberá firmu, ktorá deblokuje? V. Podstránsky sa v auguste pre HN vyjadril, že českú firmu FID Group, ktorá deblokuje dlh za niekoľko desiatok miliónov USD, vybrala istá ruská firma. To už však o transparentnosti nemôže byť ani reči.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 10:45