StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

25.02.2003, 23:00

Lidové noviny
Česká armáda nemôže sama ochrániť český vzdušný priestor. Musela dokonca požiadať NATO o zrušenie plánu Odpadlík, podľa ktorého sa má každý štát chrániť proti útokom teroristov bez pomoci spojencov. Letci i ministerstvo obrany by chceli nákup nových lietadiel, lenže politikom sa také obrovské výdavky nepáčia. S českými stíhačkami je to naozaj problém, a bolo by vhodné nájsť nejaké zásadné riešenie. Myšlienka na spoločnú vzdušnú obranu so Slovenskom však, bohužiaľ, padla. Pritom práve to by bola nepochybne najschodnejšia cesta. Vzdušné priestory Česka a Slovenska, ale i Maďarska sú neveľké, stíhačka len vyletí a už musí pristávať. Najrozumnejšie by preto bolo, keby sa všetky tri krajiny dohodli s veľkým Poľskom a zadovážili si potrebné stíhačky spoločne. Taká "vyšehradská" spolupráca v rámci NATO by zabila niekoľko múch jednou ranou. Ukázali by sme, že vieme byť spoľahlivým a ústretovým partnerom, veľmi by sme ušetrili a dosiahli by sme to, čo potrebujeme. Má to však aj úskalia -- pri medzinárodnej spolupráci by rokovania museli byť prehľadnejšie, jeden by druhému lepšie videl na prsty a pravdepodobne by sa menej darilo možným úplatkom.
(Spoločné nebo!, Petruška Šustrová, 25. 2.)
Die Presse
Pre Izrael to nevyzerá dobre -- a ešte horšie to vyzerá pre Palestínčanov. Nová vláda, ktorú premiér Ariel Šaron zostavil, stojí na trasľavých nohách. Lepšie povedané, kríva len na jednej -- pravej. Likud plus Šinui plus Národná náboženská strana netvoria stabilný ani zmysluplný kabinet. Keď si šéf Likudu zoberie teraz na palubu aj pravicových extrémistov z Národného zväzu, spôsobí mu to len dodatočné zahraničnopolitické problémy. Jeho vláda by mala síce o sedem kresiel viac, zato však veľký problém s imidžom. Strana presadzuje pre Palestínčanov tzv. transferové riešenie -- t. j. Palestínčanov jednoducho vyhnať z okupovaných území. Na konci bitky o Bagdad sa USA nevyhnú blízkovýchodnému konfliktu. Izrael bude potom musieť vyslať znamenie, že je pripravený na dialóg a bude potrebovať inú vládu ako dnes.

(Izrael pred veľkou búrkou, Christian Ultsch, 25. 2.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 07:17