StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

23.04.2003, 00:00
Právo
Napriek správam médií z posledného času o tisícoch slovenských Rómov, ktorí tiahnu do Česka, počas návštevy východného Slovenska na žiaden exodus ani jeho prípravy nenarazíte. Hromadný odchod Rómov do Čiech nepotvrdil starosta košického sídliska Ladislav Šaňa a ani jeden z obyvateľov. "Asi tri rodiny odcestovali pred niekoľkými dňami za príbuznými na Moravu. Je jasné, že sa tam žije lepšie, ale oni sa opäť vrátia, veď tu nechali byty," uviedol Koloman Balog z košického sídliska Luník IX.
(ČR je pre Rómov krajinou zasľúbenou, Ivan Vilček, 22. 4.)

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Belgicko a Luxembursko nie sú nijaké dôležité vojenské mocnosti, preto možno plánovaný štvorsummit venovaný európskej bezpečnostnej politike označiť v skutočnosti len za podujatie dvoch krajín: Nemecka a Francúzska. Obom najväčším štátom únie sa pred vojnou v Iraku nepodarilo dosiahnuť, aby sa väčšina Európskej únie postavila proti USA. Teraz sa pokúšajú vytvoriť európsku obranu bez Veľkej Británie. Človek by musel byť veľkým európskym romantikom, aby za tým opäť nevidel protiamerický motív. Predseda Kresťansko-sociálnej únie (CSU) Edmund Stoiber má pravdu, keď upozorňuje, že stretnutie, plánované na 29. augusta, dostáva očividne príchuť ďalšieho delenia EÚ, ďalšej osobitnej cesty a ďalších spolkov proti nemilovanej Bushovej vláde.
(Ešte jedna vlastná cesta, nbu, 22. 4.)

Der Standard
Všetko svedčí o tom, že v prípade Sýrie sa Američania rozhodli skôr pre nevojenské riešenie situácie. Vypovedajú o tom nielen vyhlásenia Washingtonu, ale aj plány ministra zahraničných vecí USA Colina Powella odcestovať do Damasku. Je to krok, ktorý by Powell pred vojnou v Iraku nebol podnikol. Pokiaľ by sa USA rozhodli v prípade Sýrie pre inú ako pre diplomatickú cestu, zostali by úplne osamelé. Sýria s prezidentom Bašarom Asadom je úplne iný prípad. Vzťah Sýrie k USA je komplikovaný. Napriek tomu, že George W. Bush oprášil pojem "barbarské krajiny", Washington Sýriu do tejto skupiny nezaradil.
(Komplikovaný vzťah, Gudrun Harrer, 22. 4.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 23:00