StoryEditor

Načo centrálny depozitár?

11.07.2003, 00:00

Zákon o cenných papieroch a investičných službách, ktorý začal u nás platiť od 1. januára 2002, vo svojom pôvodnom znení zakazoval obchodovať s cennými papiermi prijatými na trh burzy do 30. júna 2003 inak ako cez burzu. Podľa tohto zákona sa uvažuje na Slovensku aj o vzniku centrálneho depozitára, ktorý bude na rozdiel od doteraz fungujúceho Strediska cenných papierov SR zabezpečovať okrem majetkového aj finančné vyrovnanie s cennými papiermi. Očakávalo sa teda, že po 30. júni sa u nás obnoví mimoburzové obchodovanie. Nedávnou novelou tohto zákona sa však otvorenie mimoburzového trhu časovo naviazalo na vznik centrálneho depozitára a malo by začať fungovať v deň, keď centrálny depozitár získa svojho prvého člena.
Možnosť obchodovať s cennými papiermi aj mimo burzy existovala u nás do roku 1995, keď bola z dôvodov netransparentnosti zrušená. Odvtedy možno na Slovensku obchodovať len cez organizátorov verejného trhu s cennými papiermi. V roku 1995 sme najmä vďaka kupónovej privatizácii mali na Slovensku pomerne likvidný trh s cennými papiermi. V tom čase sme sa vzhľadom na rastúci objem mimoburzových obchodov a neexistujúcu reguláciu trhu báli o jeho transparentnosť a obchodovanie cez prepážku strediska sme zastavili.
Dnes, keď už máme vybudovanú vyspelú reguláciu trhu s cennými papiermi, sme sa však dostali do situácie, že nám "umiera" trh samotný. Za takejto situácie sme zákonom mimoburzové obchodovanie opäť povolili. Riaditeľka Strediska cenných papierov SR, ktoré požiadalo o licenciu na vznik centrálneho depozitára odhaduje, že s obchodovaním cez prepážku depozitára sa bude môcť začať koncom tohto, alebo začiatkom budúceho roka. V máji však už bude Slovensko členom Európskej únie a podľa názoru mnohých odborníkov z kapitálového trhu, centrálneho depozitára v navrhovanej podobe nepotrebuje. Ak by centrálny depozitár nevznikol, sú dve možnosti: buď integrácia do niektorého clearingového systému v rámci EÚ (Euroclear, Cedel), alebo pokračovanie súčasného stavu, keď by bola povinnosť robiť obchody s cennými papiermi prijatými na trh burzy len na burze.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 02:39