StoryEditor

Rusko a agenda elektrární

11.09.2003, 00:00

Privatizácia Slovenských elektrární, ktorá sa začala v lete 2001, už prežila dvoch ministrov. Onedlho sa dostane na plecia Pavla Ruska. Bude zaujímavé sledovať, či Rusko preberie od svojho predchodcu v našich končinách skompromitovaný slogan "najprv ozdraviť a potom dať do privatizácie". Pred desaťročím ho využili v politickom boji proti federálnym predstaviteľom slovenskí, národne uvedomelí politici -- vtedy odporcovia privatizácie. Prvé Ruskovo vyjadrenie na tému privatizácie elektrární vyznieva optimisticky: Prikláňa sa k modelu rozdeliť ich pred privatizáciou. Takto by sa dali konvenčné elektrárenské závody (bez atómových elektrární) sprivatizovať pomerne rýchlo, lebo o celok má záujem len ČEZ a je otázne, či má na to politickú podporu svojho zriaďovateľa -- českého štátu. Neprivatizáciu jadrovej časti však možno pochopiť aj inak. Môže ísť aj o zachovanie vplyvu určitých štruktúr, označovaných aj ako jadrová loby. Tá pred poslednými parlamentnými voľbami stavila na iného koňa -- stranu propagujúcu tretiu cestu. "Jadroví muži" by sa práve po rozdelenej privatizácii elektrární mohli naučili žiť v symbióze s liberálmi.
Ešte starší je problém uviaznutých nákladov elektrární. Treba ho rozlúsknuť, aj keby sa elektrárne neprivatizovali. Je nepochopiteľný zámer riešiť ich až tesne pred privatizáciou. Úradníci rezortu hospodárstva vraj nemohli nájsť model na ich riešenie, lebo nie sú ustálené aktíva elektrární. Ale za to môžu zasa tí istí. Chronicky známy je problém jadrového skanzenu A1, jadrového úložiska, elektrárenského majetku na gabčíkovskom vodnom diele, ktorého časť de iure patrí inému štátu... Majetková podstata v tomto zložení pre investorov neznamená prínos, zároveň robí problémy ďalším štátnym organizáciám.
Pred ukončením transformácie nájde Rusko nielen energetické podniky, ale aj samotné ministerstvo. Exminister Robert Nemcsics personálnu transformáciu na ňom nedokončil. Mnoho vedúcich pracovníkov, ktorých si priviedol, nemá vymenovacie dekréty, pracujú v poverení a teraz možno odídu. To však odporuje princípu štátnej služby. Verejnosť čaká od nového ministra, že nielen úradníci, ale najmä podnikateľské subjekty v tejto dôležitej časti ekonomiky, dostanú definitívu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:25