StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

25.08.2003, 00:00
Le Figaro
Zdá sa, že mier medzi Izraelčanov a Palestínčanov môže vniesť iba niekto zvonka. Ale ako to urobiť? Palestínčania by určite neboli proti akceptovať príchod medzinárodných síl. Izraelčania by proti určite boli. Američania nechcú vyslať jednotky. Európania nemôžu. Pokiaľ ide o OSN, jej vôľa je iba odrazom vôle jej členov. Zvolanie medzinárodnej konferencie, o ktorej hovorí najmä Francúzsko, by malo iba malé šance. Spojené štáty si totiž nenechajú vziať svoj politický monopol v regióne. Tiež aj preto, lebo George W. Bush si uvedomuje vplyv izraelskej loby na americký politický život, a preto nebude mať chuť opustiť Ariela Šarona v čase, keď začína kampaň pre svoj druhý mandát v Bielom dome.
(Blízky východ: nemohúcnosť, Charles Lambroschini, 23. 8.)


Arab News
Po bombových útokoch na sídlo OSN v Iraku a jordánsku ambasádu je odkaz jasný. Úlohou mierotvorcov je udržať mier, po tom, ako je nastolený. Tak nejako je to aj v prípade násilnej atmosféry v Iraku. Iba tí, čo naozaj chcú, uspejú. Preto ostali len dve cesty - zostať alebo odísť. Prvá je veľmi nákladná. Vyžaduje viac investícií a záväzkov - zdvojnásobiť počet jednotiek strážiacich mier a tisícky miliárd dolárov pre znovuvybudovanie mierového prostredia. USA politicky nevyhnutne potrebujú prekonať svoju pýchu a snažiť sa o záštitu OSN, teda rezolúciu Bezpečnostnej rady o medzinárodnej pomoci pre Irak. Diplomaticky Američania potrebujú ozdraviť vzťahy so svojimi priateľmi, ako i nepriateľmi. Európski a stredovýchodní spojenci a oponenti (ako Irán a Sýria) sú pre Washington najlepšími potenciálnymi partnermi pre mier. Zastrašovanie môže ísť ďaleko, ale partnerstvo je jedinou dlhodobou a životaschopnou stratégiou. Druhá možnosť (zbaliť sa a odísť) nie je iba ponižujúca a diskreditujúca pre USA, ale tiež vytvorí hrozbu šírenia zázemia pre nebezpečnejší teror. Odísť teraz preto nie je rozumnou možnosťou. Verme a modlime sa za to, aby si náš mocný priateľ vybral správnu cestu, aby sa dohodol so správnymi ľuďmi a teraz urobil správne rozhodnutia.
(Náš arogantný priateľ, Khaled M. Batarfi, 24. 8.)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:59