StoryEditor

Monitor zo zahraničnej tlače

13.01.2003, 23:00
Financial Times
Európska komisia varovala Brusel, že Európska únia prehráva boj, ktorého cieľom je urobiť do roku 2010 z EÚ najkonkurencieschopnejšiu ekonomiku na svete. Podľa dokumentu EK je hlavnou príčinou pomalý hospodársky rast a nedostatok politickej vôle na uskutočnenie ekonomických reforiem. Dokument je návrhom, ktorý načrtáva pozíciu Európskej komisie pred bruselským summitom únie v marci tohto roku. Okrem iného upozorňuje na riziko, že v budúcnosti budú v EÚ existovať dve skupiny krajín: do prvej budú patriť napríklad Švédsko a Dánsko, ktorým sa bude dariť lepšie ako štátom v druhej skupine -- Grécku, Taliansku a Francúzsku. Komisia varuje, že rozdiely v ekonomickej výkonnosti sa ešte prehĺbia vstupom ďalších desiatich krajín prevažne z východnej Európy do únie. Brusel nalieha na vlády členských krajín, aby v priebehu budúcich 12 mesiacov zaviedli reformy v oblasti pracovného i kapitálového trhu a na trhu produktov. (EÚ prehráva konkurenčný boj, Francesco Guerrera, 13. 1.)
Magyar Nemzet
Výkonný podpredseda SMK Miklós Duray poskytol denníku rozhovor. Väčšina Maďarov žijúcich za hranicami sa obáva toho, že úpravou krajanského zákona stratia výhody, ktoré táto právna norma zabezpečovala, uviedol. "Sedem zásad úpravy právnej normy, ktoré prezentoval šéf maďarskej diplomacie László Kovács, je v rozpore s tým, v čom sa vytvoril konsenzus. Konsenzus bol v tom, že zákon treba upraviť na základe odporúčaní tzv. benátskej komisie Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Sedem princípov akoby nebralo do úvahy uvedené odporúčania benátskej komisie a úpravu zákona dáva na nové základy, odporujúce pôvodným zámerom zákona." Dodáva, že uvedená línia úpravy právnej normy ide inou cestou, akú odsúhlasila Stála maďarská konferencia (MÁÉRT).
V rozhovore zdôraznil, že nie je pravda, že krajanský zákon nemôže platiť pre občanov členských krajín Európskej únie. Podľa neho sa to týka iba tej časti zákona, ktorá hovorí o možnostiach zamestnávania, to sa však stála konferencia rozhodla vynechať z normy. "Cesta vyznačená ministrom Kovácsom je nebezpečná, lebo nie je eurokonformná a nie je naklonená krajanskému zákonu, ani maďarstvu." (Zahraniční Maďari sa obávajú straty výhod, 13. 1.)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 18:16