BitcoinReuters
StoryEditor

Vládam sa začína páčiť Bitcoin (komentár dňa)

02.05.2017, 16:46
Posledné dva týždne sa niesli v znamení všakovakých vládnych iniciatív smerom k implementácii výhod, ktoré poskytujú kryptomeny. Či už to bola Malta, Krym, Japonsko alebo Gruzínsko.

Vyzerá to tak, že Malta sa stane v blízkej budúcnosti krajinou Bitcoinu.  Maltský premiér Muscat oznámil, že na pôde vlády schválili národnú stratégiu na podporu Bitcoinu. Malta chce spraviť pre Bitcoin priaznivé regulačné prostredie, aby prilákala investorov a nadšencov z komunity. Predpokladá sa, že keby prilákali len 1 percent startupov po Brexite zo Spojeného kráľovstva, tak by to pre nich znamenalo približne 200 miliónov eur.

Podobne sa k tomu stavia aj ruský ombudsman Boris Titov, ktorý by chcel spraviť z Krymu podobné územie, ako je mesto Zug vo Švajčiarsku. Nastavenie vhodného regulačného prostredia by výrazne pomohlo Krymu, ktorý je v súčasnosti odpísaný od sveta, najmä vďaka uvaleným sankciám.

Švajčiarske mesto Zug je tak príkladom, kde aj verejné inštitúcie akceptujú platbu Bitcoinom a môžete si napríklad kúpiť aj lístok na verejnú dopravu. Či to bude aj na Kryme je otázne, keďže Rusko ešte stále nemá vytvorenú legislatívu spojenú s kryptomenami.

Mestom podobným tomu švajčiarskemu sa stáva aj japonské mesto Hirosaky. To je dôsledkom toho, že začala platiť nová legislatíva v Japonsku, ktorá odštartovala boom v používaní kryptomien.

Mesto sa rozhodlo akceptovať dary na obnovu ich 2 600 čerešňových stromov a 400 ročný hrad , ktoré sú koncom apríla každoročne raritou mesta. V tom čase sa koná festival, ktorý priláka okolo 2 miliónov ľudí. Mesto dúfa, že vyzbiera prostredníctvom Bitcoinu financie a rovnako spropaguje ešte viac svoj festival.

Pozitíva prichádzajú aj z Gruzínska, ktoré sme už v minulosti spomínali v  spojitosti s Blockchainom a verejným sektorom. Konkrétne s testovaním aplikácie katastra nehnuteľností.  Spoločnosť BitFury uzavrela dohodu s gruzínskou vládou, že začnú na Blockchain zapisovať dokumenty.

Začali vo februári a v súčasnosti už zapísali viac ako 100 000 dokumentov. Blockchain tak poskytuje bezpečné miesto pre dokumenty, pričom hlavne zabezpečuje ich autenticitu a bezpečnosť.

Spoločnosť BitFury nedávno oznámila tiež spoluprácu s Ukrajinskou vládou, ktorá by rovnako chcela vylepšiť svoje meno v spojitosti s transparentnosťou, kde napríklad v rámci indexu Transparency International je na 131. mieste zo 176 hodnotených krajín.  Pre porovnanie, Slovensko je na 54. mieste.

Čerešničkou na torte, či kávovým zrnom, je start-up Bext 360. Spoločnosť, ktorá sa zaoberá kávou vyvinula robota, ktorý rozoznáva kvalitu zŕn, pričom je spojený s cloudom na báze Blockchainu. Ten mu umožňuje zapisovať samotnú kvalitu zŕn(hodnotí ju na základe stupnice) a spolu s tým zapisuje, aj odkiaľ káva pochádza.

V princípe sa jedná o supply chain manažment(manažment zásob v rámci spoločnosti). Na konci celého procesu sa predávajúci či kupujúci môžu dozvedieť prostredníctvom cloudu všetko o predávanej/kupovanej káve a rovnako na základe ohodnotenej kvality stanoviť cenu.

Káva v spojitosti so supply chain manažmentom je tak jednou z oblastí, kde sa dá Blockchain použiť.

01 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 02 - Modified: 2018-07-23 22:13:13 - Feat.: - Title: Prehrieva sa domáci trh s nehnuteľnosťami? 03 - Modified: 2018-04-19 20:45:46 - Feat.: - Title: Bitcoin ešte neodpisujme. Nezomiera, len sa očistil 04 - Modified: 2018-01-07 20:34:25 - Feat.: - Title: E-government po švajčiarsky 05 - Modified: 2017-11-30 10:06:40 - Feat.: - Title: Eurozóna má našliapnuté na ďalší rast, ECB však varuje pred prílišným optimizmom (komentár dňa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:05