StoryEditor

Nie je dôchodca ako dôchodca

10.06.2004, 00:00

Poslankyňa SMK Edit Bauer navrhla, aby dôchodcovia dostali tisícku kompenzácií za zvýšenie cien energií. Vzápätí ju tromfla poslankyňa Slobodného fóra (SF) Ľudmila Navrátilová: podľa nej mala kompenzácia vzrásť na 2 400 Sk. Minister financií s ministrom práce dali hlavy dokopy a zistili, že tú tisíckorunu si štátny rozpočet môže dovoliť. Zdalo sa, že populizmus zvíťazil na celej čiare. Ukázalo sa však, že možnosti sa vôbec nevyčerpali.
Samozrejme, nikto nepochybuje o tom, že dôchodcom sa nežije ľahko a že významnou, stále sa zvyšujúcou nákladovou položkou ich domáceho rozpočtu sú energie. Vláda sa (správne) rozhodla, že ich ceny sa budú vyrovnávať s nákladmi. Následne (tiež správne, hoci pod istým mediálnym nátlakom) rozhodla, že pomôže aspoň tým občanom, ktorí sa ťažšie prispôsobujú novým pomerom. Po rozprave, v ktorej poslanci uvažovali, či je tisícka veľa alebo málo, sa otázka dostala do výborov. A tu prichádzajú poslanci s návrhom, aby tú tisícku nedostali všetci dôchodcovia, ale len tí, ktorí poberajú nižšie dôchodky. Nemali by ju dostať ani príslušníci tzv. silových rezortov. Hoci aj oni platia za energie viac.
Ironicky možno konštatovať, že poslanci prispievajú k úsporným zámerom vlády. Už málokomu zíde na um, že tí lepšie situovaní dôchodcovia majú vyššie dôchodky zväčša preto, že celý život tvrdšie pracovali, alebo preto, lebo ako vzdelanejší ľudia zastávali zodpovednejšie, a teda lepšie platené posty, prípadne preto, že pôsobili v silových (rizikových) rezortoch. A že vďaka tomu platili celý život vyššie dane a ďalšie dávky. Hlavné je, že návrh poteší dušičku väčšiny obyvateľov SR, ktorí majú podľa mnohých prieskumov blízko k rovnostárstvu. V tejto súvislosti je už len trápne konštatovanie, že medzi podporovateľmi návrhu, pod ktorým by sa mohol skvieť podpis exministerky financií "železnej Brigity", je aj Navrátilová, zvolená za pravicovú SDKÚ. Treba sa len obávať, čo sa stane, keď začnú poslanci rokovať o detských prídavkoch a kto príde s nápadom, že by ich nemali dostávať deti z rodín s vyššími príjmami.
Keď padol prvý návrh na kompenzačnú tisícku, málokto tušil, k akým výsledkom sa dospeje...

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:10