StoryEditor

Bitcoin prekonáva rekordy. A ťahá aj ďalších (komentár)

06.06.2017, 00:00

Cena Bitcoinu sa od písania posledného článku dostala na nový vrchol okolo 2700 dolárov. To bol „komerčný“ vrchol na amerických alebo európskych burzách. V Japonsku, či Južnej Kórei je cena stále o približne 10% vyššia. Medzitým sa už cena trocha prepadla na 2200 dolárov, avšak rozdiel medzi Áziou a ostatnými burzami stále pretrváva. To znamená, že naďalej bude prebiehať arbitráž, teda nakupovanie špekulantov na lacnejších burze s následným presunom na burzy, kde vedia drahšie predať. Príčinou vyššej ceny v Japonsku a Južnej Kórei je zvyšujúci sa dopyt. A ten sa prelieva aj do ostatných mien ako napríklad Ethereum, keďže miestne burzy pridávajú ďalšie obchodovateľné kryptomeny.

A rast spôsobil aj iný vrchol. Konkrétne meny ako Bitcoin, Ethereum, Ripple, Ethereum Classic a Litecoin, či NEM, dosiahli svoj vrchol v dennom objeme obchodov. Celkovo sa v týchto menách 25. mája zobchodovalo 4,3 miliardy dolárov. Samozrejme je to stále len ihla v kope sena oproti burzám ako NASDAQ. Napriek tomu sa priblížili menším akciovým burzám v Austrálii či Thajsku. O Slovenskej burze ani nehovoriac, tam sa zobchoduje tento objem približne za polrok.

Zaujímavosťou je, že za posledné 3 mesiace sa zmenšila aj kapitalizácia Bitcoinu. Scvrkla sa z viac ako 80 percent podielu medzi kryptomenami na menej ako 50 percent.

Zdroj: Coinmarketcap.com

Japonský ošiaľ dokazuje aj správa od leteckej spoločnosti Peach Aviation, ktorá začne akceptovať Bitcoin. Spoločnosť to umožní pasažierom od začiatku budúceho roka. Podľa vyjadrení chce získať konkurenčnú výhodu a spraviť na tom marketing. Podobne to pravdepodobne poňala aj väčšina ostatných obchodníkov, keďže je pre nich z hľadiska náročnosti jednoduché Bitcoin akceptovať.

V súčasnosti už aj Toyota uzavrela partnerstvo na skúmanie a využitie Blockchainu. Konkrétne v samoriadiacich autách, kde sa kladie dôraz primárne na bezpečnosť Dôvodom je to, že riadiace jednotky sú napadnuteľné. Blockchain, tak poskytuje ideálnu platformu, keďže je decentralizovaný a tým pádom bezpečný.

Organizácia spojených národov rovnako spúšťa projekt na báze Blockchainu. Presnejšie bude využívať Blockchain meny Ethereum, aby zabezpečila finančné prostriedky jordánskym utečencom. Každý utečenec v piatich táboroch by mal dostať kupóny, ktoré budú predstavovať určitú sumu jordánskych dinárov. Tieto kupóny budú môcť využiť v rôznych obchodoch v rámci utečeneckých táborov, pričom k prostriedkom by sa mali dostať pomocou očného skenu.

V tejto sfére sa angažuje aj spoločnosť Humaniq, ktorá má bankovú aplikáciu pre ľudí, ktorí nemajú účet v žiadnej banke. Spoločnosť chce poskytnúť účty pre približne viac ako miliardu ľudí, ktorí nemajú žiadny kontakt s bankovým systémom. Dôvodom je často chudoba či chýbajúce osobné údaje, ktoré im bránia v založení si štandardného účtu. Spoločnosť to chce zmeniť prostredníctvom mobilnej aplikácie, ktorá bude mať identifikáciu na základe biometrických údajov a bude využívať svoju menu Humaniq. A samozrejme bude fungovať na Blockchaine. Spoločnosť už vyzbierala 5 mil. dolárov na vývoj a v júli by mala štartovať svoju mobilnú aplikáciu. Kameňom úrazu môže byť prenos finančných prostriedkov do virtuálneho sveta. Tie by sa mali preniesť pomocou miestnych obchodníkov v krajinách s ktorými by mala spoločnosť uzavrieť zmluvy, aby takúto infraštruktúru poskytli.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:52