StoryEditor

Tieto krajiny majú to najlepšie za sebou. Ničí ich holandská choroba

04.06.2014, 12:20
Krajiny BRICS už majú najlepšie roky za sebou, rýchly obrat nemožno očakávať. Pozrite sa, čo ich poškodzuje.

Krajiny BRICS (teda Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika) dnes predstavujú smutný obrázok. Predtým boli považované za rýchlo rastúce ekonomiky budúcnosti. Dnes ale čelia množstvu vážnych štrukturálnych problémov, ktoré vrhajú tieň pochybností na ich schopnosť aj naďalej dosahovať rýchleho rastu:

V Brazílii, v Indii a v Južnej Afrike existuje množstvo prekážok, vrátane problémov na pracovnom trhu, energetike a infraštruktúre. Tie doliehajú na priemyselnú produkciu a vznikajú vonkajšie deficity. K nim sa pripája cyklický tok medzinárodného kapitálu a dochádza k celkovej destabilizácii ekonomiky a menového kurzu.

V Rusku rastie závislosť na rope a plyne, ktorú môžeme nazvať holandskou chorôb. Ekonomika tejto krajiny je málo diverzifikovaná a zraniteľná. Strata dôvery medzi domácimi sporiteľmi vedie k chronickému odlivu kapitálu, ktorý sa prejavuje v ešte väčšom útlme investícií a v oslabení menového kurzu. Spomínaná holandská choroba sa prejavuje tým, že rastie ziskovosť energetického sektora a prúdi do neho stále viac kapitálu, čo však prebieha na úkor zvyšku ekonomiky. Výnimku predstavujú iba sektory, ktoré s energetikou priamo súvisí, teda napríklad stavebníctvo. Nasledujúci graf ukazuje, ako sa dlhodobo vyvíja podiel investícií do energetiky na celkovom objeme kapitálových investícií v ruskej ekonomike. V súčasnej dobe sa blíži k rekordným úrovniam z roku 1998:

V Číne dochádza k prudkému rastu nákladu práce, ktorý poškodzuje konkurencieschopnosť priemyslu. Rast je do značnej miery ťahaný investíciami do bývania a infraštruktúry, čo z hľadiska budúcnosti predstavuje veľké nebezpečenstvo vo forme akumulácie dlhu a nafúknutého sektoru stavebníctva. K tomu sa pridáva pokles sofistikovanosti celej ekonomiky. Druhý graf ukazuje vývoj pomeru bankových úverov (ľavá os y) a úverov od iných finančných inštitúcií k HDP. Kým pomer bankových úverov k HDP v roku 2008 klesol na úroveň 100% HDP, následne došlo k prudkému rastu. V súčasnej dobe tak bankové úvery dosahujú asi 130% HDP:

Posledný graf opisuje vývoj HDP na obyvateľa v krajinách BRICS relatívne k HDP na hlavu v USA. Najbližšie americkému produktu na hlavu z krajín BRICS je Rusko (asi 27%), najvzdialenejšie mu je India s asi 3%. Zatiaľ čo Rusko, India a Čína sa americkému štandardu približujú aj v období po núdzovej rokoch, o Brazílii a Južnej Afrike platí opak. Brazília bola do roku 2011 na podobnej úrovni ako Rusko, ale potom u nej došlo k prudkému poklesu HDP na hlavu meranému relatívne k USA. Čo sa týka tohto meradla, Južná Afrika sa teraz dostáva kvôli poklesu z minulých rokov na úroveň Číny:

01 - Modified: 2006-06-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pozor na falošné ponuky práce v zahraničí
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 03 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 04 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 05 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:30