StoryEditor

Na trhoch vypukla dlhopisová vojna

12.08.2013, 10:20
Investori sa musia zmieriť s nižšími výnosmi. Môže za to politika centrálnych bánk.

Na finančných trhoch vypukla "dlhopisová vojna", kvôli ktorej sa investori možno budú musieť zmieriť s nižšími výnosmi v prostredí uvoľnenej menovej politiky, napísal v správe pre klientov šéf dlhopisovej divízie obrieho fondu Pimco Bill Gross.

V júni, v čase zvýšenej turbulencie na dlhopisových trhoch, ktorú odštartovali záznamy z rokovania amerického Fedu, v ktorých sa hovorí o možnom skorom obmedzení stimulačných nákupov štátnych a hypotekárnych dlhopisov, Gross v ním spravovanom portfóliu Total Return Fundu neváhal navyšovať podiel cenných papierov vydaných americkým ministerstvom financií na 38 percent (v porovnaní s 37 percentami v máji).

V prípade hypotekárnych záložných listov vzrástol podiel v portfóliu zo 34 percent na 36 percent. Dlhopisy Gross prikupoval, aj keď v tom čase investori z trhu hromadne utekali a sadzby v krátkom intervale vyskočili o jedno percento, čo negatívne doľahlo na hodnotu dlhopisov, idúce v protipohybu s výnosmi.

Do prebiehajúcej intenzívnej diskusie o budúcnosti kvantitatívneho uvoľňovania, v rámci ktorého sa americká centrálna banka stala najdôležitejším hráčom na dlhopisovom trhu, zasiahol Gross bojovným vyhlásením plným vojnových metafor. Manažéri dlhopisových fondov sa podľa neho musia prispôsobiť "novému svetu takmer nulových úrokových sadzieb a pravdepodobnosti nižších celkových výnosov." Sústrediť by sa mali na dostatočnú diverzifikáciu, aby sa vyhli riziku, ktorá by mohla rozbúriť trhy.

Krvavá porážka

Dramatický rast výnosov amerických štátnych dlhopisov Gross prirovnal k bitke na Somme v roku 1916, počas ktorej zahynulo vyše milión vojakov. Paralela s najkrvavejšou operáciou prvej svetovej vojny je v prípade Pimco celkom namieste. V priebehu júna investori z amerických podielových fondov Pimco vybrali vyše 14 miliárd dolárov.

Grossov Total Return Fund v kritickom mesiaci zaznamenal približne dvojpercentnú stratu, čo bol najhorší výsledok od septembra 2008, keď padla banka Lehman Brothers. Od mája sa únik kapitálu z pokladní Pimco vyšplhal na 18 miliárd USD. "Teraz, keď dlhopisy zažili porážku ako na Somme, začínajú ľudia s investíciami v cenných papieroch s fixným výnosom spochybňovať svoje predchádzajúce predstavy o dlhopisoch ako triede aktív, ktorá, historicky vzaté, poskytovala stabilný výnos a stabilné až vyššie ceny," napísal správca dlhopisového fondu, ktorého aktíva v hodnote takmer 300 miliárd dolárov ho robia globálne najväčším.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Pripravte sa na obrat pri dolári

Sila ekonomiky a sila akciových býkov

Japonská ekonomika nečakane spomalila

"Aj keď sa naša stratégia z mája/júna môže zdať chybná a bola tak verejne vnímaná, sme presvedčení, že vieme, ako zvíťaziť v tejto dlhopisovej vojne," napísal Gross s tým, že jeho klienti by sa mali stať jej veteránmi, nie obeťami.

Fed sa neponáhľa

Gross na svojom twitterovom účte nedávno uviedol, že kľúčová sadzba centrálnej banky, ktorá stanovuje referenčnú cenu krátkodobej zápožičky peňazí pre banky, pravdepodobne zostane v súčasnom pásme 0,00-0,25 percenta až do roku 2016. Nízka sadzba je podľa investičného stratéga "stále kľúčom k hodnote" ním spravovaného portfólia.

Na menovom zasadnutí Fedu v júni sa 15 z 19 členov výboru vyslovilo v tom zmysle, že neočakávajú zvýšenie sadzieb pred rokom 2015.

Total Return Fund bol založený roku 1997 a pod vedením svojho spoluzakladateľa Billa Grossa dosiahol najlepšiu výkonnosť v hodnotení spoločnosti Morningstar. V posledných 15 rokoch investorom v priemere vyniesol 6,75 percenta. Stratu vykázal len v rokoch 1999 a 1994. V roku 2010 bol Gross zvolený najlepším portfóliovým manažérom dekády.

(Zdroj: CNBC, Pimco, Bloomberg) 

Václav Trejbal

analytik Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-10 08:12:52 - Feat.: - Title: Na juhu Slovenska prispeli k volebnému obratu maďarské médiá. Zasahovali do kampane v prospech Pellegriniho 04 - Modified: 2024-03-30 06:30:45 - Feat.: - Title: "Už to nie je pojem z minulosti." Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá 05 - Modified: 2024-03-27 05:18:38 - Feat.: - Title: Expert na kybernetickú bezpečnosť pre HN: Vojna na Ukrajine? Kritickým faktorom je bezpečná komunikácia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:55