StoryEditor

Centrálne banky by sa mali Bitcoinom inšpirovať

14.01.2014, 23:00

Bitcoin môže byť mnohými vecami: Lacnejším a efektívnejším platobným mechanizmom, decentralizovanou formou kvantitatívneho uvoľňovania, extrémnym spôsobom, ako sa vyhnúť tomu, že sadzby nemôžu klesnúť pod nulu, substitútom pre hotovosť či dokonca špekulatívnou príležitosťou, ktorá sa objaví len raz za život. Steven Englander zo Citi k tejto mene v pondelok napísal:

"Bitcoin sa po správach o tom, že o neho prejavujú záujem americké hedgeové fondy, realitné firmy a online stávkové kancelárie, dostal opäť nad hranicu 1000 dolárov. Je tak ťažké byť ohľadom jeho ďalšieho vývoja skeptikom. Podľa nášho názoru ale ako uchovávateľ hodnoty moc atraktívny nie je, opak môže platiť vtedy, ak o ňom uvažujeme ako o prostriedku výmeny. A tvrdíme, že seignorage, teda zisky z vytvárania tejto meny a mien jemu podobných, povedú k fiškálnym stratám vlád a veľmi nestabilnej dynamike cien. "Felix Salmon k uvedenému dodáva, že akékoľvek zlepšenie na strane efektivity platieb je vítané. Podľa neho je súčasný stav zlý, existujúci hráči v tomto odvetví majú postavenie monopolu a len malú motiváciu na to, aby nahradili starý systém niečím lacnejším a efektívnejším.

Možno, že najlepšie by bolo, keby sa centrálne banky poučili z lekcie, ktorú im doteraz Bitcoin dáva, a umožnili distribúciu klasických peňazí na rovnakej báze, ako je tomu pri Bitcoine. Jediný rozdiel by spočíval v tom, že táto peňažná ponuka by bola kontrolovaná centrálnymi bankami. Jedným z najvážnejších problémov Bitcoinu je teraz to, že príjmy z jeho "razby" smerujú k niekoľkým málo jedincom. A ešte horšie je, že pre väčšinu z nich nie je výhodné rozšíriť distribúciu tejto meny.

Ich cieľom je naopak maximalizovať príjmy z razby tým, že maximálne porastie kurz Bitcoinu. Sú teda na rozdiel od centrálnych bánk zároveň špekulanti, ktorí razia menu aj preto, aby z toho mali zisk. Englander tvrdí, že vlastníctvo tejto meny je teraz vysoko koncentrované: "Jeho rozšírenie sa podobá tomu, ako je rozložené bohatstvo v Severnej Kórei a Číne a aj Spojené štáty sú oproti tomu svojím rozdelením bohatstva niečo ako raj pre pracujúcich."

Na voľnom trhu sú si všetky kryptomeny teoreticky rovné. Niektoré sú si ale rovnejšie. Komunita okolo Bitcoinu hlása, že je v poriadku, keď niekto razí vlastnú menu a podporuje jej rozšírenie do sveta smeny tovaru a služieb. Pokiaľ to ale urobí niekto iný ako oni, už to tak v poriadku nie je. Je paradox, že ak má Bitcoin prežiť, musí sa stať rovnako totalitnou menou ako fiat meny. To si ale jeho tvorcovia evidentne neuvedomujú.

 

Autorkou je Izabella Kaminska.

01 - Modified: 2005-12-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koloniálne cnosti v školských osnovách
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:18