StoryEditor

Kanada má problém. A nie je za tým kríza

31.07.2013, 17:17
Investori nakupujú dlhopisy a predávajú kanadský dolár. Čakajú, že sa ekonomika prepadne.

Investori húfne nakupujú kanadské vládne dlhopisy, otvárajú krátke pozície na kanadských akciách a predávajú kanadský dolár. Čakajú totiž, že sa táto ekonomika prepadne do dlhodobého útlmu. Kanada bola pritom chválená za to, ako reagovala na krízu rokov 2008-2009. Žiadny obed zadarmo ale neexistuje ani v jej prípade. Keď centrálna banka znížila sadzby na historické minimá a potom začala podporovať poskytovanie úverov, spotrebitelia reagovali logicky: Požičiavali si na nové autá, domy a ďalšie veci. Teraz sú vysoko zadlžení a ceny nehnuteľností ležia blízko historických maxím. Nasledujúci graf porovnáva pomer dlhu domácností k disponibilným príjmom v Kanade, Austrálii, Veľkej Británii a USA:

kanada
Podľa nášho názoru by v nasledujúcich rokoch mohol stavebný sektor znížiť rast ekonomiky o 0,2 - 0,3 percentuálneho bodu. Bude sa totiž vracať k dlhodobému štandardu, podľa ktorého predstavoval 5,5 - 6% kanadskej ekonomiky. Väčšiu korekciu nečakáme, pretože rast stavebnej aktivity v minulých rokoch doháňal deficit na trhu s bývaním, ktorý vznikol v 90. rokoch. Rovnako tak si nemyslíme, že by hrozila väčšia korekcia na trhu s bývaním. Dôvodom je to, že Kanaďania do nehnuteľností neinvestujú, berú si iba hypotéky, ktoré si môžu dovoliť.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Zo Švajčiarska mizne bohatstvo

Spotrebiteľská dôvera USA rastie

Malajskí investori mieria do Európy

Silná korekcia by prišla aj vo chvíli, kedy by začali mať problémy so splácaním hypoték. To by nastalo pri raste nezamestnanosti, ktorý ale bez externého šoku nie je pravdepodobný. To isté platí o raste hypotekárnych sadzieb. Kanada sa navyše nespolieha na trh s ABS, ako tomu bolo v USA, a kvalita hypoték je všeobecne vysoká. Napriek tomu sa ale domnievame, že určitá korekcia cien na trhu s bývaním príde. Podľa nášho odhadu je realistické očakávať 10 - 20% reálny pokles cien počas nasledujúcich piatich rokov. Prudší pokles sa dá čakať v Toronte, Vancouveri a Montreale.

Na globálnej úrovni je pre Kanadu najväčším rizikom vývoj v Európe a vzťahy medzi Čínou a USA. Rast súkromného sektora v USA by mal naopak podporiť kanadskej exporty. Rast americkej ekonomiky síce podľa nášho názoru výrazne nepresiahne 2%, jeho štruktúra bude ale pre Kanadu výhodná. Kanada však trpí rovnakým problémom ako mnoho ďalších vyspelých krajín. Počas oživenia totiž nedošlo k zodpovedajúcemu rastu investícií. Spomalenie v Číne a jeho vplyv na komodity tiež znamená, že náš výhľad pre kanadský dolár sa posunul z pozitívneho na neutrálny. Bank of Canada sa podľa nás bude naďalej držať politiky dôveryhodnej cielenej inflácie. Zároveň sa ale domnievame, že Fed nakoniec urobí vo svojej politike chybu a inflácia v USA stúpne. To by sa malo prejaviť vyššími dovoznými cenami v Kanade a o niečo vyššou infláciou.

(Zdroj: Pimco)

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:28